Search
Search
Close this search box.

Kako da vam se crni luk nikada ne pokvari

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Često kupujemo luk u velikim količinama, jer nam treba za mnoga jela.

Luka, ilustracija, foto: Matthias Böckel, pixabay
Luka, ilustracija, foto: Matthias Böckel, pixabay

U velikim domaćinstvima, ove zalihe će verovatno biti iscrpljene pre nego što to primetite, jer većina jela poput testenine ili prženja koristi najmanje jedan ili dva luka. Ali šta ako živite sami ili samo sa svojim partnerom? Tada često završite sa mekanim lukom koji možete baciti.

Evo kako možete da čuvate svoj luk mesecima. Luk nikada više neće završiti u kanti sa ovim trikom.

Pravilno skladištenje luka
Luk se obično čuva izvan frižidera na hladnom, tamnom mestu. Na primer, fioka ili ostava je savršeno mesto. Ako stavite luk u frižider, on će postati mekan i brzo će početi da buđa. Ali šta ako vam treba samo pola luka? Pokušali smo da sačuvamo drugu polovinu luka u frižideru da bismo ga upotrebili sledećeg dana, ali najčešće na kraju ipak završi u kanti. Dakle, šta je rešenje za ovaj problem?

Zamrzavanje
Trik? Zamrzavanje vašeg luka! Iako im frižider ne čini mnogo dobrog, možete ih savršeno zamrznuti. Sada, ne preporučujemo da stavljate ceo luk u zamrzivač. Narežite ih, stavite u vreću koja se može ponovo zatvoriti i moći ćete da ih držite u zamrzivaču do šest meseci. Narežite luk i stavite komade u vreću za zamrzavanje.

Pokušajte da izbacite što više vazduha iz kese pre nego što je zatvorite. Takođe, pokušajte da podelite komade luka preko vreće što je više moguće, tako da imate jedan sloj luka. Ovako zamrznite kesu i iskoristite luk u roku od šest meseci.

Jedna mana smrznutog luka: na kraju su malo vodenasti. To znači da je luk iz zamrzivača pogodniji za sosove, supe i čorbe nego za recepte gde se jede sirov ili karamelizovan.

Izvor: Magazin novosti

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje