Search
Search
Close this search box.

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Dok se zima i dalje drži čvrsto, pčele počinju s pripremama za nadolazeću sezonu. Iako spavaju u svojim košnicama, unutar zajednica već možemo primetiti znake aktivnosti. U februaru, pčele počinju postepeno povećavati svoju aktivnost, iako je spoljni svet još uvek pretežno hladan.

Košnice pod snegom, ilustracija, foto: pixabay.com
Košnice pod snegom, ilustracija, foto: pixabay.com

Unutar košnice, pčele se okupljaju oko matica kako bi održale optimalnu temperaturu. One troše svoje zalihe hrane, a ako su zalihe oskudne, pčelarima se preporučuje da provere stanje hrane i dodaju dodatne zalihe sirupa kako bi osigurali da pčele imaju dovoljno hrane za održavanje energije dok čekaju na toplije dane.

Pčele takođe počinju pripreme za proleće sakupljajući polen i nektar, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju. Ovo je ključni period za opstanak pčelinjih zajednica, jer polen i nektar pružaju esencijalne hranljive materije i energiju za izgradnju novih saća i hranjenje mladih pčela.

Dok pčele u košnicama pripremaju se za proleće, pčelari takođe imaju svoje obaveze. Oni koriste ovaj period za pregledanje svojih košnica, osiguravajući da su zalihe hrane dovoljne i da su košnice u dobrom stanju. Takođe mogu izvršiti rutinske održavajuće poslove, kao što je popravka oštećenih delova košnice ili postavljanje novih košnica.

Pčelari takođe koriste ovaj period za planiranje predstojeće sezone. Razmatrajući ciljeve i strategije, pčelari mogu doneti odluke o nabavci novih pčelinjih zajednica ili opreme kako bi se pripremili za intenzivniji period rada koji dolazi s prolećem.

U februaru, kako pčele tako i pčelari polako se pripremaju za aktivniju fazu godine, iako su vremenski uslovi još uvek nepredvidljivi. Ovaj period predstavlja važan trenutak za održavanje zdravih i snažnih pčelinjih zajednica, ključnih za oprašivanje i očuvanje biljnog sveta.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje