Search
Search
Close this search box.

Evo šta jedu

Borba za opstanak: Životinje pronalaze hranu u snežnim šumama

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Svet pod snegom može biti izazovan, ali priroda ima svoj način da obezbedi hranu za svoje stanovnike.

U šumama i na planinama, gde sneg često prekriva tlo, životinje su prilagodile svoje navike i uspevaju pronaći hranu čak i u zimskim uslovima.

Zec, ilustracija, snežne padavine, pixabay.com
Zec, ilustracija, snežne padavine, pixabay.com

**1. Šumske životinje: Divlje životinje poput jelena, zečeva i veverica prilagođavaju svoju ishranu tokom zime. Traže hrskave grančice, kore drveta i mahovinu koja viri ispod snega. Njihova sposobnost da se kreću kroz snežne padavine omogućava im pristup hrskavim delovima biljaka.

**2. Ptice hraniteljice: Ptice koje ostaju tokom zime pretraguju grančice i drvored za preostalim bobicama, semenkama i insektima. Neki ptičji vrhovi su prilagođeni da lako probiju led i pristupe skrivenoj hrskavoj hrani.

**3. Planinske životinje: Planinske vrste, poput koza i divokozoroga, se penju na padine u potrazi za travom koja viri iz snežnog pokrivača. Njihovi čvrsti kopiti pomažu im da kopaju po snegu kako bi pronašli hranu ispod.

**4. Male sisanke: Manje sisavce, poput miševa i krtica, koriste podzemne prolaze kako bi pronašli skladišta hrane koje su sakrili tokom leta. Oni se hrane tim zalihama kada izlaze tokom zime.

Priroda je zadivljujuće prilagodljiva, omogućavajući životinjama da prežive i u najizazovnijim uslovima. Tokom zimskih meseci, šumske i planinske životinje koriste svoje instinkte i prilagođene metode kako bi pronašle potrebne resurse pod snežnim pokrivačem.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje