Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Fascinantna zaštita prirode: Koliko bodlji ima jež na sebi?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Ježevi su šarmantne i neobične životinje koje nas osvajaju svojom prisutnošću u prirodi. Jedna od najupečatljivijih karakteristika ježa su njihove bodlje koje ih štite od potencijalnih pretnji. Koliko bodlji zapravo ima jež na sebi? U ovom članku ćemo istražiti ovu zanimljivu karakteristiku i saznati više o zaštiti koju bodlje pružaju.

Jež, ilustracija, foto: pixabay.com
Jež, ilustracija, foto: pixabay.com

Koliko bodlji ima jež na sebi?

Prosečan jež ima između 5,000 do 7,000 bodlji na svom telu. Ove bodlje su modifikovane dlake koje su veoma jake i oštre. One rastu iz ježeve kože i služe kao osnovna zaštita od potencijalnih predatora. Bodlje su raspoređene širom tela, uključujući i glavu, leđa, bokove i zadnjicu. Na prvi pogled, možda se čini da jež ima puno više bodlji nego što zaista ima, zbog načina na koji se bodlje podižu kada se jež oseća ugroženo ili napadnuto.

Bodlje su osnovni mehanizam odbrane ježa. Kada se osećaju ugroženo, ježevi će se stegnuti i “skupiti” kako bi se zaštitili što je više moguće. Ovaj pokret podiže bodlje i čini ježa izgledom većim i ozbiljnijim, što može odvratiti potencijalne pretnje. Ako se napadač ipak približi, jež će se sklupčati još više, povlačeći glavu i noge unazad, dok su bodlje usmerene prema napadaču. Oštrina i tvrdoća bodlji čine da jež bude neprivlačna opcija za mnoge grabežljivce.

Bodlje su ne samo karakterističan atribut ježeva već i ključna komponenta njihove zaštite. Njihova sposobnost da se zaštite podizanjem i upiranjem bodlji prema pretnji demonstrira neverovatnu prilagodljivost prirode. Naučiti o ovim neobičnim životinjama i njihovim zaštitnim mehanizmima pruža nam dublji uvid u divlji svet oko nas.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje