Search
Search
Close this search box.

Ishrana novorođenih teladi tokom zime

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Svakom novorođenom teletu trebamo osigurati optimalne uslove u prvim danima njegovog života kako bi se ono u budućnosti moglo nositi sa stresnim uslovima koji su nažalost prisutni na govedraskim farmama. Teletu treba obezbediti dobre uslove za život bez obzira da li će se ono koristiti za remont stada ili kao materijal za tov.

Krava i tele, foto: Francesco Pitarresi
Krava i tele, foto: Francesco Pitarresi

U odnosu na ostale životinje, novorođeni mladunci krave su podložniji stresu zbog niskih temperatura. Veoma mali procenat masti u telu otežava im zadržavanje toplote, a samim tim omogućava lakše gubljenje iste. Prve tri nedelje života, stvaranje telesne mase teladi zavisi isključivo od mlečnih doza. Kako bi se sprečio gubitak ili pak preterano dodavanje telesne mase kod mladunaca veoma je bitna pravilna ishrana i zbrinjavanje teladi tokom zime.

Ishrana – Telad treba napajati više puta u toku dana sa većim količinama mleka. Takođe, kako bi se oni lakše izborili sa niskim temperaturama, dodavati im malo čvrste hrane. Mladom teletu je potrebno puno pažnje. Nakon njegovog rođenja, postoji mnoštvo saveta za ishranu kolostrumom-hraniti ga što je pre moguće, hraniti ga što je češće moguće i što je više moguće. Kolostum sadrži brojna antitela koja štite tele od bolesti. Zastupljenost imunoglobulina u kolostrumu vrlo brzo se menja i posle 12 časova opada na oko 70%, a 24 časa po teljenju na samo 40-50% količine koja se nalazi u kolostrumu neposredno posle teljenja krave. S druge strane i sposobnost usvajanja imunoglobulina od strane novorođenog teleta, takođe se stalno menja i ograničena je na prvih 24-30 časova života. Zbog toga je neophodno da ishrana teladi kolostrumom započne već 1-2 časa po teljenju i da se u toku prvih 24 sata obavlja u 5-6 navrata sa količinama od po 0,5 – 1 kg.

Vreme – Ukoliko planiramo da promenimo program ishrane teladi, potrebno je unapred napraviti plan i odrediti datum kada ćemo to uraditi. Ukoliko to uradimo u jesen, moramo se držiti tog programa sve do proleća. Najgore što jedno tele može da doživi jeste promena pravila.

Voda – Mladunci moraju dobiti svežu toplu vodu odmah nakon mleka. Mladunci će znati da cene i nagrade vaš trud time što će jesti više zrnaste hrane i nastaviti da dobijaju na telesnoj masi tokom zime.

Starter smeša – Čak i tokom hladnih meseci, veoma je važno da vodite računa o starter smješama. Potrebno je da telad pojedu što je više moguće nekog kvalitetnog koncentrata, zrnevlja kukurza i nekih drugih žitarica. One podstiču razvijanje buraga i njegove mikroflore.

Okruženje – Suva i čista prostorija bez promaje, kao i čista slama za mladunce idealne su tokom zimskih meseci. Na taj način tele će svu toplotu i energiju zadržavati za sebe, jačati imunološki sistem i brže se razvijati. Staja bi trebala imati najmanje 12° S. Bolje je da je temperatura 15-16° S. Novorođenom teletu potrebno je vrlo malo vremena nakon rođenja da se aklimatizuje. Nakon 6 sati savršeno drže noge.

Pripremanje mleka – Mleko koje se priprema tokom ekstremno niskih temperatura brzo će se ohladiti napolju. Najbolje je da se zagreva mleko na temperaturi od 35 do 40° S. Tako zagrejano mleko pomešati sa hladnim koje je stajalo napolju. Tako će temperatura mleka dostići idealnu temperaturu prilikom konzumiranja. Poželjno je da posedujemo termometar kako bismo mogli da odredimo temperaturu.

Izvor: pssrs.net

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje