Search
Search
Close this search box.

Jesenja sadnja - veoma bitna

Jesenja sadnja biljaka: Kada početi i kako postići uspeh

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Jesen je vreme kada se priroda priprema za zimski period, ali takođe pruža odlične uslove za sadnju određenih biljaka. Jesenja sadnja može omogućiti biljkama da se ukorene i razvijaju tokom zime, što rezultira jačim i zdravijim rastom u proleće. U ovom vodiču, saznajte kada je najbolje početi sa jesenjom sadnjom i kako postići uspešne rezultate.

Jesenja sadnja, jesen, ilustracija, pixabay.com
Jesenja sadnja, jesen, ilustracija, pixabay.com

Optimalno vreme za jesenju sadnju:

  1. Klimatski uslovi: Optimalno vreme za jesenju sadnju zavisi od vašeg geografskog položaja i klimatskih uslova. Opšte pravilo je da se jesenja sadnja obično vrši nekoliko nedelja pre prvih očekivanih mrazeva.
  2. Temperatura tla: Tlo treba da bude dovoljno toplo za podršku ukorenjavanju biljaka pre nego što dođu hladniji dani. Proverite temperaturu tla, koja obično treba da bude iznad 10°C.
  3. Vrsta biljaka: Različite vrste biljaka imaju različite zahteve za jesenju sadnju. Na primer, listopadno drveće i grmlje obično se sade ranije u jesen, dok trajnice i lukovice često zahtevaju kasniju sadnju.

Saveti za uspešnu jesenju sadnju:

  1. Priprema tla: Pre sadnje, pripremite tlo tako što ćete ga obraditi, ukloniti korov i dodati kompost ili đubrivo. Dobro pripremljeno tlo pomaže biljkama da se ukorene i hrane tokom zime.
  2. Dodatna voda: Biljke koje su posađene tokom jeseni mogu zahtevati dodatno zalivanje kako bi se osiguralo da imaju dovoljno vlage za ukorenjavanje. Voda ih umereno, ali redovno.
  3. Zaštita od mraza: Ako očekujete prve mrazeve, razmislite o dodavanju malča oko biljaka kako biste zaštitili korenje od hladnoće.
  4. Pravilna sadnja: Postarajte se da sadite biljke na odgovarajućoj dubini i držite preporučeno razmaknutost između njih. Obratite pažnju na uputstva za sadnju svake vrste biljaka.

Jesenja sadnja je odličan način da unapredite svoj vrt i pripremite biljke za zimu i proleće. Pravilno odabrano vreme, priprema tla i pažljiva briga oko biljaka tokom jeseni može dovesti do zdravog i uspešnog rasta. Pazite na specifične potrebe različitih vrsta biljaka i pratite savete za optimalne rezultate.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje