Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Ježevi su gotovo spremni za predstojeću zimu

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Dok se temperature spuštaju i dani postaju hladniji, priroda se priprema za zimu, a to uključuje i male stvorenja poput ježeva. Ježevi, popularni sisavci, imaju svoje strategije za preživljavanje hladne sezone. Ovde ćemo vam pružiti uvid u to kako se ježevi pripremaju za zimu i kako možete pomoći ovim šarmantnim stvorenjima da prebrode hladne mesece.

Jež, ilustracija, foto: pixabay.com
Jež, ilustracija, foto: pixabay.com

1. Hibernacija: Jedna od glavnih strategija ježeva za zimski preživljavanje je hibernacija. Kako bi sačuvali energiju i izbegli hladnoću, ježevi ulaze u duboku hibernaciju tokom koje smanjuju svoju telesnu temperaturu i metaboličke procese. Ova faza traje od oktobra do marta i omogućava im da prežive na svojim masnim rezervama.

2. Skloništa: Pre nego što započnu hibernaciju, ježevi traže sigurno sklonište. Ovo može uključivati gomilu lišća, grančica i trave koju koriste za izolaciju. Ako imate dvorište, možete postaviti gomilu lišća ili kompostnu hrpu gde će se ježevi osećati sigurno.

3. Hrana: Ježevi se pre zime trude da se dobro nahrane kako bi stvorili masne rezerve. Hrane se insektima, puževima, voćem i povrćem, prikupljajući što više hrane kako bi preživeli bez obroka tokom hibernacije. Možete postaviti posude sa hranom za ptice kako biste pomogli ježevima da se nahrane.

4. Voda: Obezbedite svežu vodu u dvorištu jer je važno da ježevi ostanu hidrirani pre nego što uđu u hibernaciju. Imajte na umu da će tokom hibernacije unositi minimalnu količinu vode.

5. Zabranite upotrebu herbicida i pesticida: Herbicidi i pesticidi mogu biti štetni za ježeve jer uništavaju njihovu hranu i mogu ih direktno povrediti. Razmotrite alternativne metode održavanja vrta kako biste zaštitili ova mala stvorenja.

Održavanje svesti o potrebama ježeva i pružanje podrške u očuvanju njihovih staništa može pomoći ovim divnim sisavcima da sigurno prebrode zimske mesece. Pobrinite se da vaša okolina bude ježevima prijateljska kako bi i oni mogli da nastave da obogaćuju našu prirodnu sredinu svojim prisustvom.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje