Search
Search
Close this search box.

JOŠ UVEK NIJE KASNO: Cveklu možete zasaditi i sada

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Cvekla (Beta vulgaris) potiče sa područja Sredozemlja, lako se uzgaja u skoro svim klimatskim uslovima.

Setva se može obaviti u proletnjem i letnjem periodu. U proleće se zasadi u aprilu, a letnja setva nakon prethodnih useva, a optimalan rok je od 1. do 15. jula.  Seje se u redove, razmak između redova je 50 cm, ili u dvorede, četvorede ili petorede pantljike. Seme se ulaže na dubinu od 3 cm.

Od mera nege se primenjuje navodnjavanje, proređivanje, prihranjivanje, okopavanje i zaštita od bolesti i štetočina. U postrnoj setvi navodnjavanje je obavezna mera nege. Najveće su potrebe u periodu do punog nicanja. U periodu porasta lisne mase neophodna je umerena vlažnost, a u periodu rasta tehnološkog korena neophodno je intenzivno navodnjavanje. Sa navodnjavanjem se prekida mesec dana pre vađenja korena. Zalivna norma trebalo bi da prokvasi sloj od 40 cm.

U redovnoj proizvodnji u slučaju da se seje seme u vidu klubeta neophodno je izvesti i proređivanje na razmak od 6 do 10 cm biljka od biljke.

Foto: Pixabay

Međuredna obrada se obavlja čim se ukažu redovi, a ostala po potrebi dok se ne sklope redovi.

U toku vegetacije neophodna je primena azota u lakopristupačnim oblicima. Okvirne doze u intenzivnim uslovima proizvodnje iznose 200 kg/ha.

Zaštita useva

Na usevu cvekle od štetočina najčešće se javljaju buvač, sovice i moljac. Što se tiče bolesti u toku vegetacije, u zavisnosti od vremenskih prilika najznačajnije su pegavost lista i pepelnica. U zavisnosti od pojave i intenziteta pojave bolesti i štetočina izabrati odgovarajući pesticid.

Cvekla se bere u punoj tehnološkoj zrelosti, ali u svakom slučaju pre pojave prvih mrazeva. Skladištenje cvekle moguće je na temperaturi od nula stepeni.

Prinos se kreće od 20 do 30 t/ha.

 

Izvor: Mr Anka Kačarević, PSSS Mladenovac/Agrosavet

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje