Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Kako efikasno isterati guštere iz kuće: Saveti za bezbedno rešenje

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Gušteri su česti posetioci domova u toplijim krajevima, a iako su uglavnom bezopasni, njihova prisutnost u kući može izazvati nelagodnost. Ako želite da se rešite guštera iz svoje kuće, evo nekoliko koraka i saveta kako to bezbedno postići:

Gušter, ilustracija, pixabay.com
Gušter, ilustracija, pixabay.com
  1. Zatvorite prozore i vrata: Prvi korak u sprečavanju ulaska guštera u kuću je osigurati da su prozori i vrata zatvoreni ili opremljeni mrežama za zaštitu od insekata. Proverite postojeće mreže da budu bez pukotina i rupa.
  2. Uklonite privlačne izvore: Gušteri dolaze u potragu za hranom i vodom. Očistite ostake hrane, popravite curenje vode i izbegavajte ostavljanje otvorene hrane.
  3. Upotrebite zamke: Postavljanje lepljivih zamki za guštere može biti efikasno. Gušter će se zalepiti na lepljivu površinu i moći ćete ga izneti van kuće.
  4. Upotrebite mirisne odvraćače: Mirisi poput mirišljave sode, nane, belog luka ili kafe mogu odbiti guštere. Postavite ove mirisne supstance na mestima gde gušteri često ulaze.
  5. Izvedite guštera ručno: Ako se gušter već nalazi u kući, možete ga pažljivo uhvatiti rukavicama i izneti napolje. Budite pažljivi da ne povredite guštera i da se zaštitite od mogućih ujeda.
  6. Pozovite profesionalce: Ako se suočite sa većim ili agresivnim gušterima, ili ako niste sigurni kako da se rešite problema, najbolje je pozvati profesionalne usluge zaštite od štetočina. Oni će moći da procene situaciju i preduzmu odgovarajuće korake za uklanjanje guštera.

Napomena: Nikada nemojte koristiti otrove ili hemikalije za uklanjanje guštera u svojoj kući, jer to može biti opasno i neetički. Takođe, budite obazrivi tokom rukovanja gušterima, jer neki od njih mogu biti nosioci bolesti.

Sledeći ove korake i primenjujući preventivne mere, možete efikasno isterati guštere iz svoje kuće i održati je bezbednom i čistom.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje