Kilogram jagoda i do 800 dinara

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Uvozna jagoda u marketima u Srbiji trenutno se može naći po ceni od 160 dinara za 250 grama, dok se na pijacama pakovanje od 500-600 grama prodaje za 350 do 400 dinara, što znači da kupci u proseku za kilogram ovog voća moraju da izdvoje između 700 i 800 dinara.

Prve domaće jagode iz plastenika na tržište obično stižu između 15. i 25. aprila, a proizvođači očekuju da će se njihova cena, kao i prethodnih godina, kretati između 500 i 600 dinara po kilogramu, piše Biznis. 

“Trenutno je visoka cena jagoda jer je u pitanju rana proizvodnja. Jagode se trenutno beru u mediteranskom području, Italiji i Španiji, a kod nas roba uglavnom dolazi iz Grčke i Turske, verovatno će biti i uvoza iz Albanije. Svakako, potrošači su upoznati sa kvalitetom robe koja dolazi iz inostranstva. U proteklih pet godina početna cena domaće jagode iz plastenika bila je između 500 i 600 dinara po kilogramu i mi očekujemo da će ona ostati na tom nivou i ove godine. Čim počnu da se pojavljuju prve jagode sa otvorenog polja cene krenu da padaju, pa na malo budu oko 400-500 dinara i tako do 10. maja, kada se spuste na 250-300 dinara”, kaže za Biznis.rs proizvođač Slađan Đurđević iz Vrbovca kod Smedereva.

Dok završavaju poslove održavanja pred početak predstojeće sezone, proizvođači su u neizvesnosti jer ne znaju kako će teći sam plasman robe zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

“Trenutno, prema mojim informacijama, izvoz nekih drugih roba poput jabuka i sličnih proizvoda teče za sada preko Poljske ka Rusiji nesmetano, tako da nas to donekle ohrabruje. Mi nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji, pa se nadamo da će biti velika potražnja i da će samim tim i naši izvoznici, a i proizvođači, iskoristiti tu situaciju i popuniti neke eventualne nedostatke na njihovom tržištu”, ističe Đurđević.

Inače, Rusija je jedan od velikih uvoznika svežih jagoda, a ovo voće iz naše zemlje pretežno se izvozi kao konzumna jagoda, i to više od 90 odsto, zbog čega nije podložno nekom dužem čuvanju i važno je naći adekvatno tržište.

“Do sada je najveći deo robe odlazio upravo za Rusku Federaciju, nadamo se da će tako biti i ove sezone i od toga će dosta zavisiti i sama cena. Cela poljoprivreda jako trpi u ovom trenutku i što se tiče neke minimalne cene na veliko koja će pokriti troškove ona već sada dolazi na 1,5 evro po kilogramu. Sve ispod toga za proizvođače je gubitak. S druge strane, javlja se i problem radne snage koja je iz godine u godinu sve skuplja i teže dostupna, pa se teško dolazi do kvalitetnih berača”, dodaje Slađan Đurđević.

Izvor: Biznis.rs

Najnovije na portalu

Šuštavac - zarazna bolest

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Šuštavac odneo šest krava, stočari apeluju na pomoć

Možda niste znali

Čime se hrani pauk: Otkrijte paukovu ishranu

Možda niste znali

Kako efikasno isterati guštere iz kuće: Saveti za bezbedno rešenje

AgroSaveti-White

Možda niste znali

Kako efikasno isterati guštere iz kuće: Saveti za bezbedno rešenje

AgroRecepti-White

Najlepši je na jugu

Pronalaženje najboljeg ajvara: Saveti za odabir ukusne poslastice