Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Koja je razlika između crnog i belog luka, da li uopšte postoji?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Beli i crni luka često koristimo kao osnovne sastojke u kulinarstvu, ali postoje značajne razlike između ova dva tipa luka. U ovom tekstu istražićemo te razlike kako biste bolje razumeli njihove karakteristike i kako ih najbolje koristiti u kuhinji.

Beli luka, ilustracija, foto: pixabay.com / ilustracija
Beli luka, ilustracija, foto: pixabay.com / ilustracija

1. Boja i izgled:

  • Beli luk: Beli luk je beli, sa svetlucavim kožicama koje se lako skidaju da bi se otkrile češnjake unutar glavice. Svaki češanj ima tanku belu kožicu i često se sastoji od nekoliko segmenata.
  • Crni luk: Crni luk je smeđe do ljubičasto-smeđe boje i ima tanku, suvu kožicu koja je ljuspičasta i teže se skida. Svaka glavica crnog luka sastoji se od brojnih slojeva unutar koji čine čvrst i sočan središnji deo.

2. Aroma i ukus:

  • Beli luk: Beli luk ima oštar, pikantan i intenzivan ukus. Često se koristi za dodavanje dubine i kompleksnosti jelima. Mnogi ga vole zbog njegove karakteristične arome.
  • Crni luk: Crni luk ima blaži, slatkastiji ukus u poređenju s belim lukom. Ima bogatiji, puniji ukus i često se koristi kao osnovni sastojak u mnogim receptima.

3. Upotreba u kuhinji:

  • Beli luk: Beli luk se često koristi za aromatiziranje i obogaćivanje različitih jela, uključujući umake, čorbe, marinade i mnoga druga jela. Često se dodaje u količinama koje su manje vidljive, kako bi se postigao suptilan ukus.
  • Crni luk: Crni luk je često osnovni sastojak u mnogim jelima, poput pita, variva, jela sa povrćem i mnogih drugih. Takođe se koristi i za pripremu karameliziranog luka koji se dodaje u razna jela radi bogatog i slatkog ukusa.

4. Nutritivna vrednost:

  • Beli luk: Beli luk je niskokaloričan i bogat vitaminima C i B6, vlaknima i antioksidansima. Takođe se povezuje sa zdravstvenim koristima kao što su jačanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od nekih bolesti.
  • Crni luk: Crni luk je takođe niskokaloričan i bogat vitaminima C i B6, kao i folnom kiselinom i manganom. On takođe sadrži flavonoide koji su povezani sa smanjenjem rizika od hroničnih bolesti.

Beli i crni luk su dva različita sastojka, svaki sa svojim jedinstvenim ukusom, aromom i upotrebom u kuhinji.

Izbor između njih zavisi od recepta i preferencija ukusa, ali često se koriste zajedno kako bi se postigao bogat i složen ukus u različitim jelima.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje