Search
Search
Close this search box.

Mali helikopteri

Koliko je opasan stršljen i zašto?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Stršljeni su insekti koji često izazivaju zabrinutost zbog svoje veličine i agresivnog ponašanja. U ovom tekstu, istražićemo koliko su stršljeni opasni i zašto, kako biste bolje razumeli ovu vrstu insekata.

Stršljen, illustracija, foto: pixabay.com
Stršljen, illustracija, foto: pixabay.com
  1. Veličina i izgled: Stršljeni su znatno veći od običnih pčela ili osa, što može izazvati strah kod ljudi. Njihovo telo obično ima crno-žutu boju, što ih čini lako prepoznatljivim. Duži su od prosečnog pčelinjeg ili osinjeg insekta.
  2. Agresivnost: Stršljeni su poznati po svojoj agresivnosti kad se osećaju ugroženima. Iako će prvenstveno napadati druge insekte kako bi ih hranili svojim larvama, stršljeni će napasti i ljude ili životinje ako osećaju pretnju ili smatraju da im je teritorija ugrožena.
  3. Ujedi: Ujedi stršljena mogu biti vrlo bolni. Imaju snažne čeljusti i mogu da probiju ljudsku kožu. Ujed stršljena obično uzrokuje lokalnu reakciju koja se manifestuje otokom, crvenilom i jakim bolom.
  4. Alergijske reakcije: Kod nekih ljudi, ujed stršljena može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući anafilaksiju. Anafilaksija je hitna medicinska situacija koja može ugroziti život i zahteva trenutnu medicinsku pomoć.
  5. Brojnost: Stršljeni su poznati po tome što se često gnijezde u blizini ljudskih staništa, kao što su drveće, tavanice ili šupe. To može povećati rizik od susreta s njima, posebno ako se osećaju ugroženima.
  6. Napadi u grupama: Stršljeni često napadaju u grupama, što može povećati ozbiljnost situacije. Kad jedan stršljen napadne, drugi često prate njegov primer.

Iako stršljeni mogu biti opasni zbog svoje veličine, agresivnosti i potencijala za ozbiljne alergijske reakcije, većina ljudi neće imati problema s njima ako ih ostave da mirno obavljaju svoje aktivnosti.

Ako primetite gnijezdo stršljena u blizini vašeg doma ili ako ste alergični na njihove ujede, preporučuje se da se obratite stručnjacima za kontrolu štetočina kako biste rešili potencijalne probleme bezbedno i efikasno.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje