Search
Search
Close this search box.

Evo pravog recepta

Korak po korak vodič: Kako napraviti ukusni kiseli kupus

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se često konzumira širom sveta. Osim što je ukusan, kiseli kupus je bogat probioticima i hranjivim materijama koji mogu blagotvorno delovati na varenje. U ovom vodiču, detaljno ćemo vam objasniti kako napraviti ukusni kiseli kupus kod kuće koristeći jednostavnu fermentaciju.

Kupus, ilustracija, pixabay.com
Kupus, ilustracija, pixabay.com

Sastojci:

 • Glavica kupusa
 • So (oko 2-3 supene kašike po glavici kupusa)
 • Začini po želji (npr. biber, lovorov list, karanfilić)

Uputstvo:

 1. Priprema Kupusa: Oprati glavicu kupusa i ukloniti spoljni sloj listova. Isecite glavicu na pola i izvadite tvrdo jezgro. Zatim naseckajte kupus na tanke trakice.
 2. Dodavanje Soli: U velikoj posudi za mešanje, stavite naseckani kupus sloj po sloj. Posipajte svaki sloj sa malo soli. So pomaže izvući vodu iz kupusa i stvaranje tečnosti koja će služiti kao rastvor za fermentaciju.
 3. Masaža Kupusa: Nežno masirajte kupus prstima ili koristite gnječilicu za povrće. Masaža će pomoći da se razbije ćelijska struktura kupusa i oslobodi više tečnosti.
 4. Dodavanje Začina: Po želji, možete dodati začine kao što su biber, lovorov list ili karanfilić. Ovi začini će doprineti bogatom ukusu kiselog kupusa.
 5. Pravilno Pakovanje: Pažljivo pakujte naseckani kupus u staklene tegle ili fermentacione posude. Svaku teglu dobro pritisnite kako bi se oslobodio višak vazduha.
 6. Težina i Pokrivanje: Stavite neku vrstu težine (npr. manju činiju sa vodom) na vrh kupusa kako bi ga pritisnuli prema dole. Ovo će pomoći da se kupus drži potopljen u sopstvenoj tečnosti.
 7. Fermentacija: Pokrijte tegle sa čistim krpama ili gazom kako bi omogućili cirkulaciju vazduha. Ostavite tegle na sobnoj temperaturi, izvan direktnog sunčevog svetla. Kiseli kupus će fermentisati tokom narednih nekoliko nedelja.
 8. Provera i Čuvanje: Periodično proveravajte kiseli kupus kako bi pratili proces fermentacije. Nakon otprilike 2-4 nedelje, kiseli kupus će dostići željeni ukus. Nakon toga, zatvorite tegle i čuvajte ih u frižideru.

Sada kada znate kako napraviti kiseli kupus kod kuće, možete uživati u ovom ukusnom i probioticima bogatom jelovniku. Fermentacija je tradicionalni način konzerviranja hrane koji pruža brojne koristi za zdravlje. Prilagodite začine i ukus prema svojim željama i uživajte u domaćem kiselom kupusu tokom cele godine.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje