Search
Search
Close this search box.

Mogućnost produženja ograničenja cena osnovnih namirnica

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Radna grupa Vlade Srbije razmatra produžetak važenja Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

Branislav Nedimović, foto: Jutarnji Program TV Happy, screenshot
Branislav Nedimović, foto: Jutarnji Program TV Happy, screenshot

Nedimović je, gostujući na Televiziji „Prva“, podsetio na to da je rok važenja ove uredbe do 10. februara, dodavši da se razmatra da se ona produži za još jedan vremenski interval.

On je istakao da na domaćem tržištu ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice, najavivši da naredne nedelje stiže još 70.000 tona uree, tako da ćemo imati i za kukuruz.

Potpredsednik Vlade je rekao da će danas početi primena mera državne pomoći za nabavku mineralnih đubriva, dodavši da je sa deset poslovnih banaka postignut dogovor o kreditima za nabavku đubriva.

Nedimović je objasnio da se radi o kratkoročnim kreditima do tri godine sa grejs periodom koji može da bude do godinu dana, pri čemu će država finansirati kompletnu kamatu.

Prema njegovim rečima, druga mera pomoći poljoprivrednim proizvođačima je i ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih država gde ovih đubriva ima dovoljno.

On je izneo i podatak da je cena proizvodnje pšenice povećana za 50 do 56 procenata u odnosu na prošlu godinu, ali i napomenuo da je cena na berzi povećana za 90 odsto.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje