Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Najvažniji poljoprivredni radovi u Srbiji u mesecu septembru

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Septembar je ključni mesec u poljoprivredi u Srbiji, jer označava prelazak sa letnjih kultura na jesenje i zimsko poljoprivredno cikluse. U ovom mesecu postoje mnogi zadaci koje poljoprivrednici moraju da obave kako bi obezbedili dobru berbu, pripremili zemljište za narednu sezonu i brinuli se o stoci. Evo nekoliko ključnih poljoprivrednih radova u Srbiji u septembru:

Tikve, ilustracija, foto: pixabay.com
Tikve, ilustracija, foto: pixabay.com
  • Berba letnjih kultura: U zavisnosti od regiona, u septembru može početi berba različitih letnjih kultura kao što su kukuruz, suncokret, soja i lubenice. Pravilno planiranje i organizacija berbe su ključni kako bi se postigla optimalna kvaliteta i prinos.
  • Priprema zemljišta za jesenje kulture: Nakon berbe letnjih kultura, važno je pripremiti zemljište za setvu ili sadnju jesenjih i zimskih useva kao što su pšenica, ječam, uljana repica, beli luk i luk. Ovo uključuje obradu zemljišta, đubrenje i izbor odgovarajućeg semena.
  • Sadnja voćnjaka i vinograda: Jesen je idealno vreme za sadnju voćnjaka i vinograda. U septembru, tlo je još uvek toplo, što je povoljno za razvoj korena voćaka i vinove loze pre zime.
  • Kontrola korova: Septembar je dobar trenutak da se suzbiju korovi na poljima i voćnjacima. To može uključivati korisćenje herbicida ili mehaničko uklanjanje korova.
  • Prihrana stoke: Stoka zahteva pažljivu ishranu tokom jeseni kako bi se osiguralo da budu u dobrom zdravstvenom stanju pre zime. To može uključivati pravilnu ishranu i obezbeđivanje dovoljne količine sena i stočne hrane.
  • Berba voća i povrća: U zavisnosti od vrsta voća i povrća koje rastu u vašem regionu, septembar može biti mesec za berbu jabuka, krušaka, grožđa, šljiva, tikvica, paradajza i drugih proizvoda.
  • Priprema sistema za navodnjavanje: Ako koristite sisteme za navodnjavanje, septembar je dobar trenutak za njihovo održavanje i pripremu za zimu kako bi se izbegle havarije tokom hladnijih meseci.
  • Planiranje za jesenju setvu: Poljoprivrednici trebaju da planiraju šta će sejati ili saditi tokom jeseni i zime. To uključuje izbor sorti, nabavku semena i pripremu opreme.
  • Praćenje vremenskih uslova: Vremenski uslovi u septembru mogu biti promenljivi, pa je važno pažljivo pratiti prognoze kako bi se planirali radovi na polju.

Ovi poljoprivredni radovi u septembru su ključni za uspešnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. Pravilno planiranje i briga o usevima, voćnjacima i stoci tokom ovog meseca mogu značajno uticati na buduće prinose i profitabilnost farme.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje