Search
Search
Close this search box.

Ovo morate da znate!

Najveće baštenske štetočine: Kako ih prepoznati i kontrolisati

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Baštenske štetočine mogu predstavljati izazov za svakog vrtlara. Njihova prisutnost može oštetiti biljke, uništiti useve i umanjiti ukupne prinose u bašti. U ovom tekstu, istražujemo najveće baštenske štetočine, kako ih prepoznati i koje metode kontrole su efikasne u zaštiti bašte od ovih napasnika.

Puž, štetočina, ilustracija, pixabay.com
Puž, štetočina, ilustracija, pixabay.com
  1. Krotke i puževi: Krtoke i puževi su česti štetočine u baštama. Oni se hrane korenjem i lišćem biljaka, ostavljajući za sobom rupe i tragove sluzi. Postavljanje zamki i primena prirodnih sredstava kao što su pivske zamke može pomoći u kontroli ovih štetočina.
  2. Puževi: Puževi su još jedna dosadna baštenska štetočina. Oni ostavljaju karakteristične sluzave staze i hrane se lišćem biljaka. Ručno prikupljanje puževa i primena barijera od pepela ili krede oko biljaka može pomoći u njihovoj kontroli.
  3. Belutak: Belutak je insekt koji se hrani lišćem i pupoljcima mnogih biljaka. Identifikovanje belutka je ključno, a tretmani insekticidima ili primena prirodnih predatora kao što su bubamare mogu pomoći u kontroli.
  4. Pepeljasti plamenac: Ova štetočina se hrani lišćem i može prouzrokovati ozbiljnu štetu u baštama. Tretiranje prirodnim pesticidima ili sapunastom vodom može pomoći u suzbijanju pepeljastog plamenca.
  5. Kupusnjače: Kupusnjače, kao što su gusenice kupusnjača, napadaju biljke kao što su kupus i brokoli. Ručno prikupljanje gusenica i primena insekticida mogu pomoći u kontroli.
  6. Štetočine biljaka: Štetočine koje se hrane unutar samih biljaka, kao što su gliste i larve, takođe mogu naneti štetu. Upotreba tlačne vode ili prirodnih nematoda može pomoći u suzbijanju ovih štetočina.

Prepoznavanje i efikasna kontrola baštenskih štetočina su ključni za očuvanje zdravlja i produktivnosti biljaka u bašti. Vrtlari trebaju redovno pregledati svoje biljke, identifikovati štetočine i primeniti odgovarajuće metode kontrole kako bi zaštitili svoje useve. Kombinacija preventivnih mera, prirodnih metoda i, kada je potrebno, hemijskih tretmana može pomoći u očuvanju bašte od najvećih štetočina.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje