Ovo morate da znate!

Najveće baštenske štetočine: Kako ih prepoznati i kontrolisati

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Baštenske štetočine mogu predstavljati izazov za svakog vrtlara. Njihova prisutnost može oštetiti biljke, uništiti useve i umanjiti ukupne prinose u bašti. U ovom tekstu, istražujemo najveće baštenske štetočine, kako ih prepoznati i koje metode kontrole su efikasne u zaštiti bašte od ovih napasnika.

Puž, štetočina, ilustracija, pixabay.com
Puž, štetočina, ilustracija, pixabay.com
  1. Krotke i puževi: Krtoke i puževi su česti štetočine u baštama. Oni se hrane korenjem i lišćem biljaka, ostavljajući za sobom rupe i tragove sluzi. Postavljanje zamki i primena prirodnih sredstava kao što su pivske zamke može pomoći u kontroli ovih štetočina.
  2. Puževi: Puževi su još jedna dosadna baštenska štetočina. Oni ostavljaju karakteristične sluzave staze i hrane se lišćem biljaka. Ručno prikupljanje puževa i primena barijera od pepela ili krede oko biljaka može pomoći u njihovoj kontroli.
  3. Belutak: Belutak je insekt koji se hrani lišćem i pupoljcima mnogih biljaka. Identifikovanje belutka je ključno, a tretmani insekticidima ili primena prirodnih predatora kao što su bubamare mogu pomoći u kontroli.
  4. Pepeljasti plamenac: Ova štetočina se hrani lišćem i može prouzrokovati ozbiljnu štetu u baštama. Tretiranje prirodnim pesticidima ili sapunastom vodom može pomoći u suzbijanju pepeljastog plamenca.
  5. Kupusnjače: Kupusnjače, kao što su gusenice kupusnjača, napadaju biljke kao što su kupus i brokoli. Ručno prikupljanje gusenica i primena insekticida mogu pomoći u kontroli.
  6. Štetočine biljaka: Štetočine koje se hrane unutar samih biljaka, kao što su gliste i larve, takođe mogu naneti štetu. Upotreba tlačne vode ili prirodnih nematoda može pomoći u suzbijanju ovih štetočina.

Prepoznavanje i efikasna kontrola baštenskih štetočina su ključni za očuvanje zdravlja i produktivnosti biljaka u bašti. Vrtlari trebaju redovno pregledati svoje biljke, identifikovati štetočine i primeniti odgovarajuće metode kontrole kako bi zaštitili svoje useve. Kombinacija preventivnih mera, prirodnih metoda i, kada je potrebno, hemijskih tretmana može pomoći u očuvanju bašte od najvećih štetočina.

Najnovije na portalu

Neverovatno

Otkrijte tajanstveni svet Stare planine: Tragovi medveda postaju sve češći 

Evo odgovora

Zagrevanje trave nakon košenja: Zašto se sešava?

Možda niste znali

Sadište banana u domaćem dvorištu: Moguće li je dobiti plodove?

AgroSaveti-White

Možda niste znali

Sadište banana u domaćem dvorištu: Moguće li je dobiti plodove?

AgroRecepti-White

Najlepši je na jugu

Pronalaženje najboljeg ajvara: Saveti za odabir ukusne poslastice