Search
Search
Close this search box.

Evo i kada!

Optimalan trenutak za rezidbu voća u 2024. godini – Saveti za uspešno voćarstvo!

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

U novoj godini, ljubitelji voćarstva već razmišljaju o pravilnoj pripremi svojih voćnjaka za sezonu. Kada je pravi trenutak za rezidbu voća u 2024. godini? Stručnjaci savetuju da je sada idealno vreme za ovu važnu praksu!

Rezidba voćnjaka u rano proleće donosi brojne benefite, uključujući poboljšanu ventilaciju, veću sunčevu ekspoziciju i bolju raspodelu hranljivih materija. Ovi koraci igraju ključnu ulogu u razvoju zdravog i produktivnog voća.

Prva rezidba, obično sprovodena u rano proleće, ima za cilj oblikovanje voćnih stabala, stimulaciju rasta i poboljšanje budućeg prinosa. Ključne prednosti ovog postupka uključuju:

  1. Uklanjanje oštećenih delova: Rezidbom se eliminiraju oštećeni, bolesni ili mrtvi delovi voćaka, čime se smanjuje rizik od bolesti i širenja štetočina.
  2. Podsticanje rasta: Pravilnom rezidbom podstiče se ravnomeran rast i razvoj voćnih grana, što dovodi do bolje raspodele hranljivih materija i vode.
  3. Povećanje sunčeve ekspozicije: Skraćivanjem grana i krošnje, voće postaje izloženije sunčevoj svetlosti, što poboljšava proces fotosinteze i kvalitet plodova.
  4. Optimalna ventilacija: Proređivanjem krošnje, omogućava se bolja cirkulacija vazduha kroz voćnjak, što smanjuje rizik od bolesti koje se šire vlagom.
  5. Pravilan oblik krošnje: Rezidbom se postiže željeni oblik krošnje, olakšavajući pristup voćaru i olakšavajući berbu plodova.

Najvažnije je sprovesti rezidbu pravilno i pažljivo, prateći specifičnosti svake voćne vrste.

Stručni saveti i redovna rezidba igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja voćnjaka i postizanju maksimalnog prinosa.

Najnovije na portalu

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

Bogatstvo za zdravlje

Domaći čajevi

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje