Search
Search
Close this search box.

Kreću jesenji radovi

Orezivanje u jesen: Pravi trenutak za negu biljaka

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Jesen je ključno vreme za negu biljaka i pripremu za hladnije mesece. Orezivanje je važan deo održavanja biljaka i drveća, ali odabir pravog trenutka za orezivanje može imati značajan uticaj na zdravlje i rast biljaka. U ovomtekstu, istražujemo najbolje vreme za orezivanje tokom jeseni kako bismo pomogli vlasnicima vrtova i bašti da postignu najbolje rezultate.

  1. Kada Krenuti sa Orezivanjem: Opšte pravilo za orezivanje u jesen je da se to radi nakon što lišće opadne, ali pre nego što se jaki zimski mrazevi pojave. To obično pada u periodu od kasne jeseni do početka zime.
  2. Prednosti Orezivanja U Jesen: Orezivanje u jesen pomaže u oblikovanju biljaka, uklanjanju oštećenih ili bolesnih delova, te stimulisanju zdravog rasta tokom naredne sezone. Takođe omogućava biljkama da se koncentrišu na razvoj korijenja tokom zime.
  3. Konkretni Saveti za Različite Biljke: Svaka biljka može zahtevati specifičan pristup orezivanju. Voće poput jabuka i krušaka često se orezuje tokom kasne jeseni, dok se ukrasno drveće i grmlje obično orezuju kasno jesenju ili rano zimsku. Proverite specifične potrebe za vašim biljkama.
  4. Alati i Tehnike: Pravilni alati i tehnike su ključni za uspešno orezivanje. Koristite oštre makaze ili testeru, u zavisnosti od debljine grana. Orezujte blizu čvora ili pupoljka kako biste podstakli rast u pravom smeru.
  5. Zaštita Od Štetočina: Orezivanje takođe može pomoći u sprečavanju širenja štetočina i bolesti. Uklanjanjem oštećenih delova, smanjujete potencijalne mesta za infekciju.

Orezivanje u jesen igra ključnu ulogu u zdravlju i rastu biljaka, pripremajući ih za zimu i nadolazeću sezonu. Razumevanje pravog trenutka za orezivanje, kao i pravilne tehnike, doprinosi uspešnoj brizi o biljkama i postizanju optimalnih rezultata. Proučite potrebe svojih biljaka i neka vaše orezivanje tokom jeseni bude korisno i efikasno.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje