Search
Search
Close this search box.

Ursus arctos

Ovo je najpoznatija vrsta medveda u Srbiji, veoma je jak i veliki

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Najpoznatija vrsta medveda u Srbiji je smeđi medved (lat. Ursus arctos). Ova impozantna divlja životinja je jedna od najvećih kopnenih grabljivica u Evropi i širom sveta. Smeđi medved je prepoznatljiv po svojoj tamno smeđoj do crnoj dlaci, snažnom telu i karakterističnoj njušci.

Smeđi medved, Srbija, foto: pixabay.com
Smeđi medved, Srbija, foto: pixabay.com

U Srbiji, smeđi medved je značajna vrsta koja naseljava predele sa bogatom šumskom vegetacijom, planinama i netaknutim prirodnim staništima. Neki od poznatih staništa za smeđeg medveda u Srbiji uključuju Nacionalni park Tara, planine Zlatibor, Golija i Kopaonik, kao i druge šumske oblasti.

Iako je smeđi medved najpoznatija vrsta medveda u Srbiji, važno je napomenuti da se u nekim delovima Balkanskog poluostrva može sresti i evroazijski mrki medved (lat. Ursus arctos arctos). Obe vrste medveda su zaštićene zakonima Srbije i deo su prirodne baštine zemlje.

Očuvanje smeđeg medveda u Srbiji je od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta i očuvanje prirodnih ekosistema. Vlasti i organizacije za zaštitu prirode u Srbiji aktivno rade na praćenju populacija smeđeg medveda i zaštiti njihovih staništa kako bi se osigurala dugoročna opstanak ove divlje vrste u zemlji.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje