Search
Search
Close this search box.

Šuštavac - zarazna bolest

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Šuštavac odneo šest krava, stočari apeluju na pomoć

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Stara planina, Srbija – Na području Stare planine, nekoliko domaćinstava suočava se s ozbiljnom krizom jer je šest krava uginulo zbog zarazne bolesti šuštavca. Dijagnoza je nedavno potvrdila prisustvo ove opasne bolesti, stavljajući stočarsku zajednicu u hitnu potrebu za pomoći.

Iako se šuštavac obično povezuje s kravama, važno je napomenuti da može zaraziti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.

Prema informacijama koje smo dobili, zaražene krave su bile na ispaši kada su oboljele. Šuštavac se takođe pojavljuje među ovcama na tom području. Veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić apeluje na sve stočare da odmah prijave slučajeve ove bolesti Veterinarskoj ustanovi.

Područje Knjaževca mora hitno staviti pod kontrolu i sprovesti neophodnu vakcinaciju stoke. Miletić poziva Upravu za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede da pruže smernice kako bi okolne opštine koje se graniče sa Knjaževcem takođe sprovele vakcinaciju stoke. Naglasak je na tome da bi troškove vakcinacije trebalo snositi iz državnog budžeta, kako bi se olakšalo stočarima.

Miletić predlaže besplatnu vakcinaciju stoke za sve stočare, s troškovima koji bi išli na teret Ministarstva poljoprivrede.

Ova zarazna bolest se najčešće prenosi putem hrane i karakteriše visoka stopa smrtnosti. Brza vakcinacija stoke na jugoistoku Srbije postaje neophodna. Miletić ističe važnost preventivnih mera, napominjući da je afrička kuga kod svinja još uvek prisutna i nanosi velike štete. Zato se ne sme čekati da se bolest proširi i napravi još veću štetu stočarima i državi.

Stočari i lokalne vlasti se nadaju da će hitna akcija i podrška države pomoći u suzbijanju širenja šuštavca i očuvanju stočarstva na ovom području.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje