Search
Search
Close this search box.

Poljoprivreda i inicijativa „Otvoreni Balkan“

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da od ponedeljka, 3. januara kreće „Otvoreni Balkan“ između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, usaglašene su sve laboratorijske analize, tako da na granicama nema fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a ništa neće biti na uštrb kvaliteta robe.

Gostovanje, Nedimović, RTS
Gostovanje, Nedimović, RTS

Ministar Nedimović rekao je danas gostujući u Dnevniku RTS-a da je priča o inicijativi „Otvoreni Balkan“ dogovor za budućnost i da se time ruše barijere između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Od ponedeljka kreće „Otvoreni Balkan“. Što praktično znači da ako hrana krene iz Severne Makedinije, ne mora biti kontrolisana u Makedoniji pa u Srbiji. Usaglasili smo laboratorijske analize, tako da na granicama nema fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a ne na uštrb kvaliteta robe“, objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, kompletna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hrane iznosila je 420 miliona evra.

„Zamislite koliki prostor se otvara u ovoj oblasti, nema više čekanja na granicama. Dobijamo još jedan prostor, 50 posto stanovništva više gde možete da plasirate svoju robu“, naveo je Nedimović.

Dodao je da Srbija 2021. godine ima 5 milijardi dolara izvoza robe, a pretpostavlja da će u novom prostoru u okviru „Otvorenog Balkana“ dostići i milijardu evra.

Nedimović je pozvao i ostale zemlje regiona da se pridruže inicijativi.

„Definitivno je korona promenila situaciju u domenu hrane. Ono što poljoprivrednicima može najbolje da se desi jeste dobra cena, država daje subvencije. Raspisali smo konkurs da do 50 posto novca vraćamo za opremu, biće posle Nove godine subvencije za stočare, biće sličnih stvari i u martu“, najavio je Nedimović dodajući da srpska poljoprivreda raste iz godine u godinu. Napominje da će „hrana i narednih godina biti hit u svetu“.

Ministar Nedimvić je naveo i da je identifikovano 1300 zaparloženih njiva u vlasništvu države i to je ponuđeno na licitaciju jer kako je dodao, najskuplja je njiva koja se ne obrađuje.

„Znamo sa svakim kvadratom šta se radi. Niko ne bi uzimao u zakup njivu da se ne isplati“, zaključio je Nedimović.

Najnovije na portalu

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

Bogatstvo za zdravlje

Domaći čajevi

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje