Search
Search
Close this search box.

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Mesec jun je ključan period za poljoprivredne radove, kada se obavljaju raznovrsni poslovi kako bi se obezbedila dobra žetva i priprema za naredne sezone. Evo koji su najvažniji poljoprivredni poslovi koji se obavljaju u junu:

Poljana, ilustracija, foto: pixabay.com
Poljana, ilustracija, foto: pixabay.com

Setva i sadnja

  • Setva kukuruza i soje: Jun je optimalno vreme za završnu setvu kukuruza i soje. Pravovremena setva je ključna za postizanje visokih prinosa.
  • Sadnja povrća: Ovo je mesec kada se intenzivno sade paradajz, paprike, krastavci, tikvice i druge vrste povrća. Mlade biljke treba redovno zalivati i štititi od štetočina.

Žetva i berba

  • Žetva žitarica: Počinje žetva pšenice i ječma. Pravilno sušenje i skladištenje su ključni za očuvanje kvaliteta useva.
  • Berba voća: Sezona berbe jagoda, trešanja i ranih sorti kajsija je u punom jeku. Potrebno je pažljivo rukovati voćem kako bi se izbegla oštećenja i očuvala svežina.

Održavanje useva

  • Zaštita biljaka: Redovno prskanje i zaštita useva od bolesti i štetočina je neophodna. Posebna pažnja se posvećuje zaštiti vinove loze i voćnjaka.
  • Navodnjavanje: S obzirom na visoke temperature, navodnjavanje postaje prioritet. Posebno je važno osigurati dovoljno vode za povrće i voće koje je u fazi intenzivnog rasta.

Radovi u vinogradima

  • Rezidba i vezivanje: Vinogradi zahtevaju pažnju u vidu letnje rezidbe, vezivanja loze i proređivanja grozdova kako bi se obezbedio kvalitetan rod.
  • Zaštita od bolesti: Prskanje vinograda protiv plamenjače i pepelnice je od ključnog značaja u junu.

Jun je mesec intenzivnih poljoprivrednih aktivnosti, gde svaki dan donosi nove zadatke koji su ključni za uspešnu proizvodnju i bogatu žetvu.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje