Search
Search
Close this search box.

Saveti

Priprema banane za zimu: Saveti za uspešno očuvanje stabla

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Dok se hladniji dani bliže, vlasnici banana drveća shvataju da je vreme da se pripreme za zimu. Sa svojim velikim i egzotičnim lišćem, banane su prelepo drveće za svaki vrt, ali zahtevaju posebnu pažnju kako bi se sačuvale u hladnim klimama. Evo nekoliko korisnih saveta za očuvanje banana i obezbeđivanje njihovog zdravog rasta tokom hladne sezone.

Banana, ilustracija, foto: pixabay.com
Banana, ilustracija, foto: pixabay.com
  1. Sklonitelišće: Jedan od prvih koraka u pripremi banana drveća za zimu je skidanje lišća. Kako se lišće osuši i počne da vene tokom jeseni, odstranjivanje će pomoći u sprečavanju širenja bolesti i štetnika. Takođe, olakšavaće vam lakšu pripremu za zaklon ili pokrivanje.
  2. Isecite drvo: Pre nego što dođe zima, potrebno je da se banana drvo oreže. Uklonite sve oštećene, suve ili nezrele delove stabla. Ovo će pomoći da se sačuva energija biljke za narednu sezonu i omogućiti zdrav rast.
  3. Zaklonite korenje: Kako bi se korenje banana zaštitilo od niskih temperatura, potrebno je dodatno slojevito obezbediti toplotu. Napravite sloj od slame, komposta ili lista, a zatim ga prekrijte plastikom ili stiroporom kako biste održali optimalnu temperaturu za korenje.
  4. Pokrijte biljku: Postavljanje posebnog zimskog zaklona oko banana drveća je ključno za očuvanje. Koristite drveni okvir, ogradu ili kavez prekriven stiroporom ili izolacionim materijalom. Ovo će štititi biljku od mraza i niskih temperatura.
  5. Pravilno hranjenje: Pre nego što zima stigne, dopunite zemljište oko banana drveća hranjivim kompostom kako bi se obezbedio dobar početak proleća.

Ove savete treba pratiti pažljivo kako biste sačuvali svoje banana drveće od hladnoće tokom zime i osigurali zdrav rast u proleće.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje