Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Sigurno niste znali da ovoliko semenki ima u jednom cvetu suncokreta!

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Broj semenki suncokreta u jednom cvetu može varirati zavisno od različitih faktora, uključujući sortu suncokreta, uslove uzgoja i zdravlje biljke. Prosečno, jedan cvet suncokreta može proizvesti između 100 i 1000 semenki.

Suncokreti, ilustracija, pixabay.com
Suncokreti, ilustracija, pixabay.com

Sorte suncokreta koje su posebno uzgajane za proizvodnju semena obično imaju veći broj semenki po cvetu u poređenju sa sortama koje se koriste za druge svrhe, kao što su dekoracija ili proizvodnja suncokretovog ulja.

Da biste povećali broj semenki po cvetu, važno je osigurati optimalne uslove uzgoja. To uključuje dobro drenirano zemljište, dovoljno sunčeve svetlosti, pravilno zalivanje i odgovarajuće đubrenje. Takođe je važno redovno održavanje i praćenje zdravlja biljaka kako bi se osiguralo da cvetovi budu zdravi i da mogu proizvesti maksimalan broj semenki.

Suncokreti su popularni zbog svojih hranljivih semenki koje su bogate mastima, proteinima i drugim hranljivim sastojcima. Ove semenke se koriste kao grickalica, dodatak jelima i za proizvodnju suncokretovog ulja. U komercijalnim plantažama suncokreta, prinos semenki po hektaru može biti impresivan, zahvaljujući pažljivoj selekciji sorti i optimalnim uslovima uzgoja.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje