Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Šteta koju bube zlatice mogu uzrokovati biljkama: Saznajte više

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Bube zlatice su jedan od najpoznatijih štetnika u poljoprivredi i baštama. Njihova sposobnost da brzo razmnožavanje i napada širok spektar biljnih vrsta čini ih ozbiljnim izazovom za uzgajivače biljaka. U ovom članku, istražujemo koliko je štetna buba zlatica i kako se možete zaštititi od njihovih negativnih efekata.

Buba zlatica, ilustracija, foto: pixabay.com
Buba zlatica, ilustracija, foto: pixabay.com

Domaćini i hrana buba zlatica:

  1. Raznovrsnost biljaka: Bube zlatica napadaju različite biljne vrste, uključujući povrće, voće, cveće i useve kao što su kukuruz i suncokret. To ih čini opasnim štetočinama u poljoprivredi.
  2. Način ishrane: Bube zlatica se hrane biljnim lišćem, izgrizajući karakteristične rupice i izazivajući oštećenja koja mogu oslabiti biljke i smanjiti prinos.

Šteta koju bube zlatica mogu uzrokovati:

  1. Smanjenje prinosa: Napadi buba zlatica mogu značajno smanjiti prinos useva, naročito ako se ne preduzmu odgovarajuće mere zaštite. Biljke koje su izložene intenzivnim napadima mogu doneti znatno manji plod.
  2. Oštećenje lišća: Bube zlatica ostavljaju karakteristične tragove na lišću, čineći ga izbušenim i oštećenim. To može smanjiti sposobnost biljke da fotosintetiše i proizvodi hranljive materije.
  3. Prenošenje bolesti: Osim što izazivaju direktne fizičke štete, bube zlatica mogu prenositi i biljne bolesti, što dodatno otežava rast i zdravlje biljaka.

Mere kontrole i zaštite:

  1. Prirodni neprijatelji: Uvođenje prirodnih neprijatelja buba zlatica kao što su ptice i određeni insekti može pomoći u kontroli njihove populacije.
  2. Insekticidi: Upotreba insekticida je jedna od najčešćih metoda kontrole buba zlatica. Važno je odabrati odgovarajući insekticid i pravilno ga primeniti prema uputstvima.
  3. Kultivacione metode: Rotacija useva, međuredno okopavanje i druge kultivacione metode mogu smanjiti prisustvo buba zlatica i njihovu štetu.

Bube zlatica mogu naneti značajnu štetu biljkama, što rezultira smanjenjem prinosa, oštećenjem lišća i prenosom bolesti. Uz pravilne mere kontrole i zaštite, možete smanjiti negativne efekte buba zlatica na vaše useve i biljke. Redovno praćenje i brza reakcija na prisustvo ovih štetočina su ključni za očuvanje zdravlja vaših biljaka.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje