Search
Search
Close this search box.

STIG: Protest 2. avgusta zbog suncokreta i neefikasnih mera Vlade

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Stig, nezadovoljni pre svega trenutnom situacijom sa cenama suncokreta ali i opštim stanjem u agraru, zakazali su protest za 2. avgust, kada će blokirati puteve u okolini Požarevca. 

Predsednik udruženja Stig Nedeljko Savić. koji zastupa poljoprivrednike Braničevskog okruga, naglašava u izjavi za Agrosmart da ratari nemaju problem sa uljarima i da protest nije zbog njih već zbog neadekvatnih, zakasnelih ili izostalih mera Vlade Srbije.

Foto: Suncokret, Agrosavet foto
Foto: Suncokret, Agrosavet foto

-Od novembra apelujemo na nadležne da preduzmu mere za sprečavanje eskalacije problema u poljoprivredi. Prvo smo upozoravali na enormno visoke cene inputa u proizvodnji, pa na cenu pšenice, pa smo išli na sastanak u Robne rezerve, potom u kabinet predsednika Srbije. Od svih obećanja donete su mere koje nisu dale rezultate, što je bilo jasno i kada su donošene. Robne rezerve izašle su sa otkupnom cenom i količinama pšenice kasno, kada su ratari već uskladištili hlebno žito u kučni lager ili kod skladištara koji nisu u sistemu Direkcije za robne rezerve. Tako su umesto 131.000 tona otkupile 108.000 tona. A ukidanje zabrane izvoza takođe je stiglo u nevreme, kada izvoz i nije bio moguć – objašnjava Savić.

Dodaje da kukuruza bukvalno neće biti, a poslednji novac će ratari dobiti od suncokreta.

-Vlada je skinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza, ali šta ćemo sa suncokretom. Svi smo polagali nade u suncokret, a sada se pominju otkupne cene koje su daleko ispod realnih. Suncokret je glavna tema –  dozvolili su izvoz 4.000 tona i te mere nisu dale efekat – kazao je Savić.

On naglašava da je udruženje Stig odbilo da se sastaje sa uljarama, kako im je preporučeno iz Ministarstva poljoprivrede,

Agrosmart: Autor: V. Velisavljev

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje