Search
Search
Close this search box.

U 2021. godini identifikovano novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Ove godine identifikovano je 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u dvanaest jedinica lokalnih samouprava, a takva vrsta analiza sprovodi se u cilju što boljeg korišćenja raspoloživih resursa, privlačenja novih investicija i razvoja poljoprivrednog sektora.

Jedinice lokalnih samouprava u kojima su spovedene terenske provere u 2021. godini su: Pančevo, Pećinci, Ljubovija, Krupanj, Sopot, Barajevo, Veliko Gradište, Bojnik, Mali Iđoš, Srbobran, Bačka Topola i Doljevac.

Broj parcela koje su bile predmet terenske provere je 1.806 odnosno 1.572 hektara, od kojih je pronađeno 1.319 parcela koje su napuštene. Analize su pokazale da je u gradskim opštinama Grada Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu identifikovano najviše napuštenih parcela koje mogu da se stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje, dok Srbobran nema zaparloženog državnog poljoprivrednog zemljišta.

Parcela, ilustracija, pixabay
Parcela, ilustracija, pixabay

Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu sprovodi se u okviru projekta „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Do sada, nakon tri godine realizacije tog projekta obuhvaćeno je 29 jedinica lokalnih samouprava i identifikovano je preko 2.000 napuštenih parcela koje mogu pružiti dodatnu mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi, kao i potencijalnim investitorima u nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.

Sveobuhvatna analiza statusa napuštenog državnog zemljišta, trenutnog stanja parcela i važećih propisa u ovoj oblasti pružiće osnov za preporuke za poboljšanje politika koje regulišu upravljanje napuštenim poljoprivrednim zemljištem.

Korišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom, a stavljanje u funkciju neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju na tim površinama predstavlja važan cilj resornih institucija u Republici Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede i stvaranju novih vrednosti i samim tim povećanju BDP Republike Srbije, što je uglavnom praćeno i povećanjem izvoza u oblasti poljoprivrede.

U skladu sa tim, Uprava za poljoprivredno zemljište ulaže svoje postojeće resurse u identifikaciju napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrednog sektora, pre svega u delu koji se bavi intenzivnom ili organskom proizvodnjom, ali i pošumljavanjem, kao i identifikovanjem površina u svrhu uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje