Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Uzgajanje paprike tokom zime: Saveti za zimsku baštu

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Uzgajanje paprike tokom zime može biti izazovno, ali donosi veliko zadovoljstvo i mogućnost da uživate u svežim paprikama čak i kada je napolju hladno. Sa pravilnom negom i zaštitom, možete imati uspešnu zimsku baštu punu ukusnih i sočnih paprika. U ovom članku, delimo korisne savete za uspešno uzgajanje paprike tokom zime.

Ilustracija, tegla, papričice, foto: pixabay.com
Ilustracija, tegla, papričice, foto: pixabay.com
  1. Odabir otpornih sorti: Za zimsko uzgajanje odaberite sorte paprike koje su otporne na niže temperature i koje su prilagođene za uzgoj u zatvorenim prostorima.
  2. Zimski sadni materijal: Uzgojite papriku tokom leta kako biste dobili snažne i zdrave sadnice za zimsku sadnju. Ove sadnice će imati veće šanse za preživljavanje tokom zime.
  3. Zatvoreni prostor: Paprike tokom zime možete uzgajati u staklenicima, plastenicima ili unutrašnjim prostorima kao što su prozorske daske ili svetle prostorije.
  4. Osvetljenje: Zimski dani su kraći, pa će dodatno osvetljenje biti neophodno. Koristite veštačko osvetljenje kako bi obezbedili dovoljno svetla za rast paprika.
  5. Temperatura: Održavanje odgovarajuće temperature je ključno. Paprike preferiraju temperature između 18°C i 24°C. Pazite da temperatura ne padne ispod 10°C.
  6. Zalivanje: Zalivanje treba prilagoditi uslovima. Zimi je vazduh suv, pa ćete možda morati češće zalivati kako bi održali vlažnost.
  7. Vetilacija: Osigurajte dobru ventilaciju kako bi se sprečila pojava gljivica i bolesti usled viška vlage.
  8. Đubrenje: Redovno đubrenje je važno tokom zimskog uzgajanja. Koristite uravnoteženo đubrivo koje će podržati rast i razvoj biljaka.
  9. Zaštita od hladnoće: Kada su ekstremno niske temperature najavljene, zaštitite biljke dodatnim pokrivačima ili grejnicima.
  10. Pravilna obrada: Pravilna obrada biljaka, uključujući formiranje i podrezivanje, pomoći će im da ostanu zdrave i produktivne tokom zime.

Zaključak: Uzgajanje paprike tokom zime zahteva pažljivo planiranje i negu, ali može biti veoma zadovoljavajuće. Prateći ove savete i pružajući odgovarajuće uslove, možete uzgajati ukusne paprike tokom cele zime i uživati u svežim plodovima čak i kad su spoljašnji uslovi hladni.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje