Search
Search
Close this search box.

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Ekstremne letnje temperature koje su zahvatile region izazvale su ozbiljne posledice po poljoprivredu. Dugotrajne vrućine, koje su pratile suše, prete da smanje prinose i ugroze opstanak mnogih useva. Ove vremenske nepogode predstavljaju ozbiljan izazov za poljoprivrednike koji se bore da održe svoje zasade i osiguraju dovoljno hrane za tržište.

Ilustracija, foto: pixabay.com
Ilustracija, foto: pixabay.com

Uticaj na useve

Vrućine iznad proseka dovode do ubrzanog isparavanja vode iz zemljišta, što rezultira sušom koja smanjuje dostupnost vode za biljke. Usevi poput kukuruza, pšenice i soje, koji su ključni za ishranu stanovništva i stočarstvo, posebno su pogođeni. Manjak vode može dovesti do smanjenja prinosa, pa čak i do potpunog propadanja useva na nekim područjima.

Problemi sa navodnjavanjem

Povećana potreba za navodnjavanjem kako bi se kompenzovala suša predstavlja dodatni pritisak na vodne resurse. Mnogi poljoprivrednici se suočavaju sa izazovima u obezbeđivanju dovoljnih količina vode za svoje useve. Neki od njih primorani su da smanje površine koje navodnjavaju, što dodatno utiče na ukupnu proizvodnju.

Ekološke posledice

Pored direktnog uticaja na prinose, ekstremne vrućine doprinose i degradaciji zemljišta. Često korišćenje navodnjavanja može dovesti do zaslanjivanja zemljišta, što dodatno otežava uzgoj biljaka. Takođe, visoke temperature mogu podstaći širenje štetočina i bolesti, koje se brže razvijaju u toplijim uslovima.

Moguće rešenje i adaptacija

Kako bi se ublažile posledice vrućina, poljoprivrednici se sve više okreću novim tehnologijama i metodama uzgoja. Korišćenje otpornijih sorti biljaka, unapređenje sistema za navodnjavanje i primena tehnika za očuvanje vlage u zemljištu predstavljaju ključne korake u prilagođavanju na promene klime.

Iako su vrućine izazov sa kojim će se poljoprivreda suočavati sve češće, pravovremena reakcija i prilagođavanje mogu pomoći u ublažavanju njihovih negativnih posledica i očuvanju proizvodnje hrane.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje