Search
Search
Close this search box.

Evo odgovora

Zagrevanje trave nakon košenja: Zašto se sešava?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Trava se zagreva kada se okošena stavi na gomili zbog prirodnih procesa koji se dešavaju u njenim ćelijama i mikrobiološkim aktivnostima tokom razlaganja. Evo nekoliko ključnih razloga zašto se to dešava:

Trava pred košenje, foto: pixabay.com
Trava pred košenje, foto: pixabay.com
  1. Anaerobna razgradnja: Kada se trava skupi u gomilu, stvara se sredina sa manjkom kiseonika, poznata kao anaerobna sredina. U takvim uslovima, mikroorganizmi koji ne zahtevaju prisustvo kiseonika počinju proces anaerobne razgradnje. Tokom ovog procesa, mikrobi razlažu organsku materiju (u ovom slučaju travu) uz otpuštanje različitih gasova i toplote.
  2. Termofilni mikroorganizmi: U središtu gomile trave, temperatura se povećava zbog otpuštanja toplote tokom procesa razgradnje. Ovo povećanje temperature privlači termofilne mikroorganizme, koji su sposobni da opstaju i razlažu organsku materiju pri visokim temperaturama. Ovi mikrobi dodatno ubrzavaju proces razgradnje i proizvode dodatnu toplotu.
  3. Fermentacija: Anaerobna razgradnja uključuje fermentaciju, što dovodi do stvaranja različitih jedinjenja kao nusproizvoda. Među tim nusproizvodima je i amonijak, koji može doprineti neprijatnom mirisu gomile trave.
  4. Hemijske reakcije: Tokom procesa razgradnje, dolazi do raznih hemijskih reakcija, uključujući razgradnju ugljenih hidrata i drugih organskih jedinjenja. Ovo oslobađa energiju u obliku toplote, što podiže temperaturu gomile.

Sve ove reakcije zajedno uzrokuju zagrevanje gomile trave nakon košenja. Ovaj proces može potrajati neko vreme, a temperatura može dostići nivoe koji invadirajuće organizme, kao što su semena korova, čine manje konkurentnim. Zbog toga je važno da se okošena trava adekvatno obradi ili kompostira kako bi se sprečilo nepoželjno zagrevanje i razgradnja.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje