Search
Search
Close this search box.

ZAŠTITIMO PČELE – POMOZIMO JEDNI DRUGIMA

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu, tako da tretiranja nije ni bilo.

Pčela, ilustracija, pixabay.com
Pčela, ilustracija, pixabay.com

Ovo je veoma značajno, jer nije došlo do ugrožavanja pčela, pa pčelari nisu imali štetu, a proizvođači uljane repice su imali korist od oprašivanja. Podsetimo da pčele oprašivanjem uljane repice podižu prinose i do 50%.

Kraj godine je pravo vreme da se podsetimo značaja pčela u pogledu oprašivanja bilja i koliku korist imamo od toga svi zajedno. Zato je neophodno da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju oprezno, poštujući uputstvo proizvođača i preporuke stručnjaka. Neophodna je stalna edukacija i usavršavanje znanja kako pčelara tako i svih poljoprivrednih proizvođača, kako bi postizali najbolje rezultate, a zimski period je pravo vreme za to.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da redovno posećuju predavanja, seminare, savetovanja koja se organizuju i na taj način dođu do potrebnih informacija koje će im koristiti u proizvodnji.

I ove godine se tretiranje komaraca iz vazduha javljalo kao problem, zbog same zaštite pčela i komplikovane procedure preseljenja košnica u toku samog tretiranja komaraca.

Tretiranja komaraca iz vazduha često se poklapaju sa cvetanjem lipe i suncokreta, a koje predstavljaju dve veoma značajne pčelinje paše. Apelujemo da se na prostorima gde ima pčela tretiranja komaraca sprovode sa zemlje, i to kasno uveče kada pčele nisu aktivne.

Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština koji još uvek nisu potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela u Srbiji, da to učine u saradnji sa lokalnim pčelarskim udruženjima i da se na taj način uključe u zaštitu pčela.

Želimo svima srećne praznike i uspešnu predstojeću sezonu. Zaštitimo pčele zajedno!

Uprava za zaštitu bilja,
Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Najnovije na portalu

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

Bogatstvo za zdravlje

Domaći čajevi

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje