Search
Search
Close this search box.

Zašto psi naginju glavu u stranu kada im pričamo?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Niko nije siguran zašto psi krive glavu – osim kada treba da nam “omekšaju” emocije nakon vršenja nužde na našem omiljenom tepihu…

Pas, ilustracija, pixabay
Pas, ilustracija, pixabay

Prema “Psihologiji danas”, to naginjanje glave u stranu ima veze sa vidom.

Psi su emotivno ekstremno inteligentni. Imaju oštru sposobnost da razumeju naš govor tela i neke vokalne znake, pa čak i male promene i određene reči koje ih povezuju sa zabavnim aktivnostima. Kao deo njihove sposobnosti čitanja govora tela, oni takođe “čitaju” naše izraze lica kako bi dobili informaciju o našem emotivnom stanju.

Prema Stenli Korenu, koji je sproveo istraživanje, psi naginju glavu kako bi bolje videli naše facijalne ekspresije, zbog toga što im njuška blokira pogled na donji deo našeg lica. Zajedno sa našim očima, usta su važan deo ljudske facijalne ekspresije, pogotovo za pse koji obraćaju pažnju na to da li su nam zubi vidljivi ili ne. Ako stavite pesnicu ispred nosa, videćete kako izgleda “pogled sa njuškom”.

Korenovo istraživanje se svodilo na onlajn anketu koju je popunjavalo 582 ljudi, o njihovim psima. Prema odgovorima, 62% ispitanih je potvrdilo da njihovi psi redovno nagnu glavu kada im se obraćaju, dok je 52% vlasnika pasa koji su imali pljosnatu njušku (kao što su buldozi ili mopsovi) takođe reklo da i njihovi psi to isto rade. Sa druge strane, 71% vlasnika pasa koji imaju pse sa velikom njuškom je reklo da njihovi psi to rade. Statistički razmak između pasa sa kratkom i onih sa dužom njuškom je navelo Korena da zaključi da naginjanje glave ima veze sa uticajem njuške na njihov vid.

Međutim, više od pola pasa sa pljosnatom njuškom je visok rezultat. Koren sugeriše da je to verovatno zbog pozitivne reakcije koju dobijaju nakon što nagnu glavu.

“Možda ima veze sa sluhom, a možda psi jednostavno žele da izgledaju slatko,” rekao je Koren u svom članku. Možda je ipak najjednostavniji odgovor najbolji: naginjanje glave u stranu je znak zbunjenosti.

Izvor / Ženski Magazin / Piše: V.R.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje