Search
Search
Close this search box.

Calluna vulgaris

Zašto saditi Erikicu?

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Dobrodošli na AgroSavet.com, vaš pouzdan izvor informacija za sve što se tiče poljoprivrede i baštovanstva.

Danas vam donosimo detaljan vodič za sadnju erike, biljke koja će vašem vrtu pružiti prelepe boje i rustični šarm tokom većeg dela godine. Erika, poznata i kao zimzeleni grm, idealna je za stvaranje živopisnih pejzaža i savršena je za sve vrste vrtlara, od početnika do iskusnih zelenih prstiju.

Erika
foto: pixabay.com

Zašto saditi Erikicu?

Erika (Calluna vulgaris) je omiljena zbog svoje dugotrajne cvetnosti i otpornosti na hladne temperature. Osim što je dekorativna, erika je i praktičan izbor za zaštitu tla od erozije i kao dom za korisne insekte u vrtu.

Izbor lokacije:

Za sadnju erike birajte sunčano do polusenovito mesto sa dobro dreniranim, kiselim tlom. Erika preferira pH vrednost tla između 4.5 i 5.5. Ako vaše tlo nije prirodno kiselo, možete ga izmeniti dodavanjem treseta ili sumpora.

Priprema tla:

Pre sadnje, tlo treba temeljno pripremiti. Uklonite sve korove i poboljšajte strukturu tla dodavanjem organske materije kao što je kompost ili treset. Ako je tlo teško i glinovito, dodajte pesak da poboljšate drenažu.

Sadnja:

Najbolje vreme za sadnju erike je rano proleće ili jesen. Razmak između biljaka treba da bude oko 30-40 cm, kako bi se omogućio njihov rast i razvoj. Prilikom sadnje, korijen biljke treba biti na istom nivou kao što je bio u saksiji.

Nega nakon sadnje:

Nakon sadnje, eriku je potrebno redovno zalivati, posebno tokom sušnih perioda. Mulčiranje oko biljaka pomoći će u očuvanju vlage i suzbijanju korova. Pravilno orezivanje nakon cvetanja će podsticati bujniji rast i obilnije cvetanje sledeće sezone.

Sadnja erike može biti izuzetno zadovoljavajuća za svakog vrtlara. Prateći naše stručne savete, osiguraćete da vaša erika raste zdravo i cveta obilato.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje