Search
Search
Close this search box.

Ovo niste znali!

Misterija zimskog skrovišta zmija: Gde se kriju tokom hladnih meseci

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Sa dolaskom hladnijih meseci, priroda postaje tiha, a mnogi od nas se pitaju gde se zmije skrivaju tokom zime. Iako zmije često asociramo sa toplijim vremenom, one takođe imaju svoje strategije za prezimljavanje.

Zmija, ilustracija, pixabay.com
Zmija, ilustracija, pixabay.com

Većina zmija postaje manje aktivna tokom zime zbog hladnijih temperatura, a većina vrsta će potražiti sigurno skrovište kako bi preživele hladne mesece. Evo nekoliko mesta gde se zmije često kriju tokom zime:

  1. Zemlja i šupljine: Zmije često kopaju rupe u zemlji ili se povlače u postojeće šupljine, kao što su mišje rupe ili napuštene jazbine drugih životinja. Ove dublje lokacije pružaju zaštitu od niskih temperatura.
  2. Stenje i šume: Zmije koje žive u šumskim ili planinskim područjima često traže zaklon u šupljinama stena, ispod kamenja ili unutar trulih stabala. Ove prirodne skrovišne tačke pružaju toplotnu izolaciju.
  3. Podzemni bunkeri: U nekim slučajevima, zmije mogu da se sklone u ljudske građevine, poput podruma, garaža i skladišta, gde je temperatura stabilnija nego napolju.
  4. Hibernacija: Većina zmija će ući u stanje hibernacije tokom zime, što znači da će se sporo kretati i neće jesti. Ovo im pomaže da štede energiju i prežive do proleća.

Važno je napomenuti da većina vrsta zmija u hladnijim klimama, poput Severne Amerike, ima sposobnost da se prilagodi hladnim uslovima. Dok se neke vrste potpuno povuku u svoja skloništa, druge mogu biti aktivne povremeno ako se temperatura blago podigne tokom zime.

Iako se zmije često kriju tokom zime, važno je biti svestan njihove prisutnosti i pažljivo rukovati pri provodjenju aktivnosti u prirodi tokom hladnih meseci.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje