Search
Search
Close this search box.

Za deset najboljih projekata za razvoj organske proizvodnje podrška od 5 miliona dinara

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Čekovi sa podrškom od po pola miliona dinara uručeni su za 10 najboljih projekata za razvoj organske proizvodnje u Srbiji koji su izabrani na 10. jubilarnom NLB KomBank Organic konkursu, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je organska proizvodnja jedan od najsvetlijih delova srpske poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Nedimović, koji je prisustvovao svečanom proglašenju i dodeli nagrada pobednicima pomenutog konkursa, naveo je da je sadašnji izvoz u toj oblasti od 40 miliona evra skoro deset puta veći nego pre 10 godina.

U konkurenciji 83 projekta organske proizvodnje pobednici iza čijih razvojnih planova je stao stručni žiri su Adnan Tandir, Ana Čupić, Katarina Milosavljević, Milena Vasić, Milenko Dolovac, Pavle Đorđević, Radan Munjić, Stefan Petrović, Zvonimir Ristić i socijalno preduzeće Radanska ruža.

Ministar Nedimović je istakao da je sada u Srbiji organska proizvodnja na 22 hiljadu hektara a pre deceniju je to bilo do 5.000 hektara.

„Promenila se svest, način života. Društvo je bogatije, a kupci organskih proizvoda moraju da imaju malo više novca. U organskoj proizvodnji postali smo učitelji Republici Srpskoj, a interesuju se i iz Albanije za transfer znanja“, rekao je Nedimović.

Čestitke pobednicima Nedimović je kroz „hvala vam što postojite“ a istakao je trud stručnog žirija, profesora i banaka.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković rekao je da je nagradama za 10 organskih proizvođača dat skromni doprinos herojima koji na teži način proizvode i dolaze do kupaca.

„Oni su uporni upravo u tome da zemlja na kojoj rade bude organski obrađena, i da ostane i našim unucima i praunucima. To je nešto što su Komercijalna i NLB banka prepoznale i 10 godina podržavaju“, kazao je Vuković.

Dodao je da podrška banaka nije samo preko organik konkursa, nego i kroz kredite za organske proizvođače, ali i za male zanate koji ne mogu da se medijski predstave.

„Pokušavamo na različite načine da im pomognemo da njihov rad bude prepoznat i priznat. Siguran sam da ćemo u narednim godinama dodatno podržavati“, rekao je Vuković.

Istakao je da je specifično za Komercijalnu banku i NLB banku, koje će se uskoro spojiti, što su apsolutni lideri u poljoprivrede gde imaju preko 30 posto tržišnog učešća i preko 90,000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Predsednica Izvršnog odbora NLB Banke Jelena Živković istakla je da je ta banka započela sa organik konkursom još 2012. godine i da je još tada organska proizvodnja prepoznata kao potencijal za Srbiju.

„Od tada do sada u 10 godina konkursa bilo je preko 580 prijavljenih projekata a u ovoj godini rekordnih 83. NLB banka kao članica NLB grupe održivi razvoj, ulaganje u organsku proizvodnju, i poljoprivredu, vidi kao jedan od svojih postulata. Očekujem da ćemo i u budućem periodu nastaviti sa ovim konkursom, i nastaviti da podržavamo naše organske proizvođače“, rekla je ona.

Šefovi stručne komisije koja je ocenjivala prispele prijave i izabrala pobednike profesori Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača i Vladan Bogdanović istakli su da je izbor bio težak jer je svaki od 20 projekata koji su ušli u finale zaslužio nagradu.

Oljača je navela da su regionalno gledano prispeli projekti reflektovali stanje u organskoj proizvodnji koje najviše ima u Zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Primetila je da je značajan broj prijava bio za stočarstvo kao i da su se pojavili projekti za organsku kozmetiku i za razvoj i integraciju seoskog turizma sa organskom proizvodnjom.

Navela je da projektovano bilo i stvaranje novih organskih proizvoda, kao i da je pokazana društvene odgovornost u zapošljavanju marginalizovanih grupa, pre svega žena u ruralnim područjima.

Kroz nagrade, istakla je ona, data je podrška i organskim stočarskim proizvođačima iz zaštićenih područja prirode.

Profesor Bogdanović ocenio je da su u izboru 10 najboljih odlučivale nijanse i dodao da su nagradu dobili vrhunski projekti. Primetio je da su to u većini porodična gazdinstva, tradicionalno poljoprivredno orijentisana ali i nekoliko novih u poljoprivredi koji su se skroro povukli iz grada i posvetili organskoj proizvodnji.

Radan Munjić koji organsku stočarsku proizvodnju ima u selu Brusnik na Goliji u parku prirode novčanu nagradu iskoristiće da poveća proizvodnju mesa i mleka.

„Planirano sam novac da uložim u objekat za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda da bih jače išao na ovo tržište organskih proizvoda. Mada su ti proizvodi i do sada bili čisti, zdravi i organski jer su tamo čisti pašnjaci“, rekao je Munjić.

Organskim ovčarstvom u Pirotu bavi se Zvonimir Ristić gde od stada 215 svrljiških ovaca dobija jaganjce, mleko, a pravi ovčiji sir i kačkavalj.

„Ovce čuvamo na planini. Od dobijenog novca kupiću prikolicu za izvoz organskog stajnjaka da bi poboljšali oranice, kao i opremu za mleko“, rekao je on.

Izvor i foto: Ministarstvo poljoprivrede

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje