Search
Search
Close this search box.

Savet

Nega tuja u jesen: Saveti za očuvanje vašeg zelenog raja

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Jesen je vreme kada se priroda priprema za zimu, a vaš vrt takođe zahteva pažnju. Tuje, popularne zbog svoje zelene boje i gustog lišća, zahtevaju određene korake za optimalno zdravlje tokom hladnih meseci. Evo nekoliko ključnih saveta za očuvanje vaših tuja u jesen:

Tuje, ilustracija, pixabay.com
Tuje, ilustracija, pixabay.com
  1. Zalivanje: Iako jesen donosi niže temperature, ne zaboravite na redovno zalivanje tujama. Suva zemlja može izazvati stres i oslabiti biljke, pa se pobrinite da im obezbedite dovoljno vode.
  2. Đubrenje: Jesen je idealno vreme za hranjenje tujama. Upotrebite sporootpuštajuće đubrivo sa visokim sadržajem azota kako biste podstakli rast i očuvali zelenu boju lišća.
  3. Presađivanje: Ako razmišljate o presađivanju tujama, jesen je odlično vreme za to. Biljke će imati dovoljno vremena da se ukorene pre zime.
  4. Šišanje: Orezivanje tujama u jesen može pomoći da se održe njihov oblik i gustina. Pravilno šišanje će takođe ukloniti suve grane i poboljšati cirkulaciju vazduha.
  5. Zaštita od štetočina: Jesen je vreme kada se štetočine često premeštaju u potragu za skloništima. Preduzmite mere zaštite kako biste sprečili štetočine da oštete vaše tuge.
  6. Priprema za zimu: Ako živite u hladnijem području, razmislite o zaštiti tujama od snega i leda. Postavite zaštitne konstrukcije ili omotate biljke kako biste sprečili oštećenja.
  7. Redovno praćenje: Pratite zdravlje svojih tujama tokom jeseni i odmah reagujte na znakove bolesti ili stresa. Brza intervencija može sprečiti ozbiljnije probleme.

Očuvanje zdravlja tujama u jesen može obezbediti da vaš vrt ostane zelen i privlačan tokom cele godine. Prateći ove korake, možete se uveriti da će vaše tuge ostati jake i otporne tokom hladnih meseci.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje