Search
Search
Close this search box.

Da li ste spremni?

Februar u poljoprivredi: Ključni poslovi koje poljoprivrednici obavljaju

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Dok februar označava zimu u punom jeku, poljoprivrednici u našem kraju već su zauzeti sa nizom ključnih aktivnosti koje pripremaju polje za prolećnu sezonu. Evo pregleda nekih od najvažnijih poslova koje poljoprivrednici obavljaju tokom ovog meseca:

Poljoprivreda zimi, foto: pixabay.com
Poljoprivreda zimi, foto: pixabay.com
  1. Priprema zemljišta: U februaru, poljoprivrednici počinju pripremu zemljišta za prolećnju setvu. Ovo uključuje oranje, frezanje i dodavanje neophodnih đubriva kako bi se obezbedila optimalna plodnost.
  2. Setva prve kulture: U nekim područjima, februar može biti vreme za setvu određenih kultura poput ječma, zimske pšenice ili graška, zavisno o lokalnim uslovima i tradiciji.
  3. Rezidba voćnjaka: Rezidba voćnjaka je ključan zadatak u februaru. Skraćivanjem grana, poljoprivrednici podstiču zdrav rast i bolju produkciju voća tokom sezone.
  4. Zaštita od štetočina: Zimska faza može biti izazovna kada su u pitanju štetočine. Poljoprivrednici provode mere zaštite, uključujući pregled zaliha i primenu potrebnih sredstava za suzbijanje štetočina.
  5. Održavanje opreme: Februar je idealno vreme za pregled i održavanje poljoprivredne opreme. To uključuje servisiranje traktora, proveru sistema za navodnjavanje i pripremu svih neophodnih mašina za sezonu.
  6. Planiranje useva: Poljoprivrednici koriste ovaj mesec i za planiranje buduće sezone. Razmatrajući optimalne useve za svoje poljoprivredno gazdinstvo, biraju seme i prilagođavaju planove setve.
  7. Edukacija i radionice: Februar pruža priliku poljoprivrednicima da prisustvuju edukativnim radionicama i seminarima. Oni mogu naučiti najnovije tehnike, trendove i savete od stručnjaka u poljoprivredi.

Uprkos zimskim uslovima, poljoprivrednici u februaru aktivno rade na pripremi za predstojeću prolećnu sezonu. Njihov predani rad igra ključnu ulogu u obezbeđivanju uspešne i produktivne godine.

Najnovije na portalu

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

Bogatstvo za zdravlje

Domaći čajevi

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje