Search
Search
Close this search box.

Saveti

Jesenji radovi u polju: Priprema za zimu i buduću sezonu

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Jesen je vreme kada poljoprivrednici širom sveta prelaze sa letnjih na jesenje radove u polju. Ovo je kritičan period kada se obavljaju zadaci koji pripremaju zemlju i useve za zimu i nadolazeću sezonu. U ovom tekstu, istražujemo ključne jesenje radove u polju i njihovu važnost za uspešno poljoprivredno gazdovanje.

Jesen, ilustracija, foto: pixabay.com
Jesen, ilustracija, foto: pixabay.com
  1. Žetva: Jesen je vreme žetve za mnoge useve kao što su kukuruz, soja, suncokret, i mnogi drugi. Ova faza je ključna jer obezbeđuje skladištenje hrane za zimu i sirovine za industriju.
  2. Orezivanje: Orezivanje voćaka i vinove loze je važan deo jesenjih radova. Uklanjanjem suvišnih grana i izdanaka, biljke se pripremaju za zimski odmor i bolji rast u proleće.
  3. Setva žitarica: Jesen je idealno vreme za setvu žitarica kao što su pšenica, ječam i ovas. Seme ima dovoljno vremena za klijanje i razvoj pre zime, što obezbeđuje zdrave biljke u proleće.
  4. Đubrenje: Jesen je vreme kada se dodaju hranljivi sastojci zemljištu kako bi se pripremila za buduću sezonu. Đubrenje je ključno za održavanje plodnosti zemljišta.
  5. Zaštita od štetočina: Provera i tretman polja kako bi se sprečilo širenje štetočina i bolesti takođe je deo jesenjih radova. Ovo pomaže u očuvanju useva i kvaliteta.
  6. Priprema za zimski odmor: Nakon završetka jesenjih radova, biljke ulaze u zimski odmor. Ovo je važno vreme za pripremu opreme i alatki, kao i za planiranje za nadolazeću sezonu.

Jesenji radovi u polju su ključni za uspešno vođenje poljoprivrednih aktivnosti. Ovi zadaci omogućavaju pripremu useva, zemljišta i opreme za izazove koje donosi zima, ali i za prosperitetnu buduću sezonu. Poljoprivrednici koji pažljivo prate jesenje radove često postižu bolje rezultate i obezbeđuju stabilnost u snabdevanju hranom.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje