Search
Search
Close this search box.

Vredno je znati

Nakon berbe malina: Ključni koraci za održavanje i pripremu malinjaka

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Berba malina je važan trenutak u uzgoju ovog voća, ali briga o malinjaku ne završava sa poslednjom ubranom bobicom. Postberbena nega je ključna kako bi se osigurala zdrava biljka, obilan rod i priprema za narednu sezonu. U ovom tekstu, istražujemo šta je potrebno uraditi u malinjaku nakon berbe kako bi se osigurao uspešan uzgoj.

Maline, ilustracija, pixabay.com
Maline, ilustracija, pixabay.com
  1. Rezanje starih izdanaka: Nakon berbe, treba pažljivo pregledati biljke i ukloniti stare, iscrpljene izdanke. To će omogućiti bolju cirkulaciju vazduha i svetla, što je ključno za razvoj novih izdanaka i cvetnih pupoljaka za sledeću sezonu.
  2. Đubrenje: Malinjaci zahtevaju pravilno đubrenje kako bi održali zdrav rast i rod. Nakon berbe, možete primeniti balansiranu đubrivu koje sadrži potrebne hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum.
  3. Navodnjavanje: U narednim nedeljama nakon berbe, biljke i dalje treba redovno zalivati kako bi se održala adekvatna vlažnost zemljišta. Ovo je posebno važno ako planirate uzgoj dvoslojnih malina.
  4. Zaštita od bolesti i štetočina: Nakon berbe, treba nastaviti sa praćenjem biljaka i pregledom na znakove bolesti ili štetočina. Ukoliko primetite bilo kakve probleme, preduzmite odgovarajuće mere zaštite kao što su tretmani pesticidima ili preventivno rezanje zaraženih delova.
  5. Priprema za zimu: U jesen, malinjake treba pripremiti za zimu. To uključuje dodavanje sloja malča oko baza biljaka kako bi se zaštitile od niskih temperatura. Takođe, možete razmisliti o postavljanju zaštite od vetra kako biste smanjili oštećenja tokom zimskih oluja.
  6. Planiranje za narednu sezonu: Nakon berbe, vreme je da razmislite o narednoj sezoni. Razmotrite šta je dobro funkcionisalo i šta može biti unapređeno. Takođe, planirajte raspored đubrenja, rezidbe i drugih agrotehničkih aktivnosti za optimalne rezultate.

Nakon berbe malina, briga o malinjaku se nastavlja. Pravilno održavanje uključuje rezanje starih izdanaka, đubrenje, navodnjavanje, zaštitu od bolesti i pripremu za zimu. Ovi koraci će vam pomoći da očuvate zdrav malinjak i obezbedite uspešan uzgoj i obilat rod u narednoj sezoni.

Najnovije na portalu

Da li ste znali?

Nova istraživanja o sijamskim mačkama otkrivaju ključne savete za njihovo čuvanje

Dobro nam došlo

Danas je počelo proleće

Odličan za dvorište

Otkrijte čaroliju Lagoto Romanjoli: Pas sa stogodišnjom tradicijom lovca i pratioca

AgroSaveti-White

Dobro je znati

Pčele u februaru: Pripreme za prolećnu sezonu

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje