Search
Search
Close this search box.

Možda niste znali

Neven i kadifa dezinfikuju zemlju od gljivica

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Uzbudljiva borba protiv gljivičnih infekcija u vrtu uz Neven i Kadifu! 🌿🌸

Kadifa, foto: pixabay.com
Kadifa, foto: pixabay.com

Nevoljne gljivice, posebno fuzarijumsko uvenuće, mogu predstavljati pravi izazov za ljubitelje baštovanstva. Ali, evo dobre vesti! Neven i Kadifa, dva sjajna saveznika, mogu vam pomoći u ovoj borbi i unaprediti zdravlje vaših biljaka.

Neven (Calendula officinalis) je prelela biljka poznata po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. On ne samo da donosi šarenilo u vaš vrt svojim prelepim cvetovima, već i štiti zemljište od patogenih gljivica. Njegovi hemijski spojevi mogu suzbiti rast i razvoj neželjenih organizama u zemlji.

Kadifa (Tagetes), takođe poznata kao crna kadifa, ima slične osobine. Njeno karakteristično mirisno ulje odbija insekte, uključujući stjenice, lisne vaši i buve. Takođe, ima moć da eliminiše neke od gljivičnih patogena u zemljištu.

Zanimljivost: Postoje mnoge vrste nevena, a svi su korisni u bašti. Takođe, crna kadifa ima snažan miris koji, osim što odbija insekte, često se koristi i u aromaterapiji.

Kako ih koristiti?

  1. Sadnja redova: Posadite redove Nevena i Kadife između ostalih biljaka u vrtu. Osim što će ga učiniti atraktivnijim, ova kombinacija će delovati kao prirodna barijera protiv gljivičnih napada.
  2. Dezinfekcija zemljišta: Upotrebite svoje cveće Nevena i Kadife kako biste pripremili infuziju. Stavite cvetove u vodu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Zatim, koristite tečnost za prskanje zemljišta.
  3. Biljni partneri: Osim što se odlično slažu u vrtu, Neven i Kadifa su i odlični “biljni partneri” jer se međusobno podržavaju u odbijanju štetočina i gljivica.
  4. Lekovite čajevi: Neven ima i lekovita svojstva, pa možete napraviti čaj od njegovih cvetova. Pijenje ovog čaja može podržati imunološki sistem biljaka.

Nadam se da ćete uživati u ovoj prirodnoj borbi protiv gljivičnih izazova u vašem vrtu! 🌱💚 Za više informacija, posetite link #Baštovanstvo #NevenIKadifa #ZaštitaBiljaka #BaštenskiSaveti

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje