Search
Search
Close this search box.

Neverovatno

Otkrijte tajanstveni svet Stare planine: Tragovi medveda postaju sve češći 

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Stara planina, biser prirode Pirotskog okruga, krije mnoge tajne i čuda prirode. Jedno od najuzbudljivijih otkrića poslednjih godina su tragovi medveda, koji postaju sve češći na ovim netaknutim prostorima.

Medveđa šapa, foto: Pixabay.com / ilustracija
Medveđa šapa, foto: Pixabay.com / ilustracija

Najnoviji dokazi o prisustvu medveda su objavljeni na Fejsbuk stranici Sela i Planine Pirotskog okruga, gde su zaljubljenici u prirodu podelili fotografije tragova medveda kod Belskog zaliva. Ovaj deo Stare planine privlači i izletnike i ribolovce, a sada i istraživače divljih životinja.

Ovo nije prvi put da su tragovi medveda primećeni u regionu. Prvi zabeleženi susreti sa ovim divljim stanovnicima prirode desili su se u Širokim lukama 2017. godine, na hranilištu za divljač koje je opremljeno kamerama. Od tada, medvedi su postali redovna pojava na Staroj planini, često se pojavljujući u mestima poput Arbinja, Vidikovca Sorlica iznad sela Pokrovenik i putevima između sela Iskrovci i Petačinci.

Turistička organizacija Pirot redovno apeluje na posetioce Stare planine da se pridržavaju bezbednosnih smernica. Preporučuje se da se kreću samo obeleženim stazama, da ne odlaze daleko od tih staza i da, ukoliko je moguće, angažuju iskusne planinske vodiče kako bi sigurno istraživali ovu divljinu.

Otkrijte čarobni svet Stare planine i budite deo priče o njenim divljim stanovnicima. Doživite avanturu uz odgovorno istraživanje ovog jedinstvenog prirodnog blaga.

Najnovije na portalu

Možda niste znali

Zbunjeni ste jer vam rastu pečurke u dvorištu, ovo su možda razlozi

Evo šta jedu

Borba za opstanak: Životinje pronalaze hranu u snežnim šumama

Možda niste znali

Cveće koje hrabro izdržava zimu i oduševljava svojom lepotom!

AgroSaveti-White

Možda niste znali

Zbunjeni ste jer vam rastu pečurke u dvorištu, ovo su možda razlozi

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje