Search
Search
Close this search box.

Sigurno niste znali

Ovo su najpoznatije šumske štetočine

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Najpoznatije šumske štetočine predstavljaju ozbiljan izazov za šumarstvo i očuvanje ekosistema širom sveta. Ovi insekti i glodavci mogu prouzrokovati značajnu štetu šumama, što može imati ozbiljne posledice po biodiverzitet, ekonomske aspekte i kvalitetu života. Evo nekoliko najpoznatijih šumskih štetočina:

Ilustracija, foto: pixabay.com
Ilustracija, foto: pixabay.com
  1. Bubaruse: Ove insekte često nazivaju i “šumskim termitima”. Bubaruse se hrane drvetom i mogu izazvati značajne štete na stablima i drvnoj građi, što može dovesti do gubitka vrednih šumskih resursa.
  2. Smoljene kornjače: Ove šumske kornjače napadaju četinare poput borova i smreka, ostavljajući karakteristične smole na drvetu. One mogu ozbiljno narušiti zdravlje i rast šuma.
  3. Kukci koršenjači: Kukci koršenjači, kao što su gubarci, napadaju kore i korijene drveća. Ovi insekti mogu ubiti stabla i oslabiti šumske ekosisteme.
  4. Gubari: Gubari su glodavci koji se hrane korom i granama stabala. Oni mogu prouzrokovati ozbiljne štete na drveću i smanjiti sposobnost šume da apsorbuje ugljenik.
  5. Eksotične invazivne vrste: Ponekad, invazivne vrste kao što su azijski zlatni kornjaši ili azijske sivkaste veverice mogu ući u ekosisteme gde nemaju prirodne neprijatelje. Ove vrste mogu poremetiti lokalne šumske ekosisteme i konkurenciju za hranu.
  6. Četinarska obloga: Ova bolest napada četinare poput smreke i borova, uzrokujući sušenje iglica i smanjenje vitalnosti drveća.
  7. Oštećenje od gladišta: Prekomerno branje gljiva, bobičastog voća i drugih šumskih resursa može uzrokovati oštećenje šuma i narušiti ravnotežu ekosistema.

Zaštita šuma od ovih štetočina zahteva pažljivo upravljanje šumskim resursima, praćenje i kontrolu štetočina, kao i očuvanje ekološke ravnoteže. Održivo šumarstvo i edukacija o važnosti očuvanja šuma ključni su faktori u borbi protiv ovih problema i očuvanju naših šumskih ekosistema za buduće generacije.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje