Search
Search
Close this search box.

Da li ste znali

Zašto svinje ne vide nebo: Fiziologija i mitovi o vidu svinja

Ukupan broj pregleda

Reklamni prostor

Otkrijte istinu iza mitova o vidu svinja. Saznajte kako je njihova fiziologija povezana sa sposobnošću da vide ili ne vide nebo i šta stvarno utiče na njihov vid.

Svinja, uživa u plivanju, foto: pixabay.com / ilustracija
Svinja, uživa u plivanju, foto: pixabay.com / ilustracija

Mit o tome da svinje ne mogu da vide nebo postoji već dugo vremena. Međutim, da li je to zaista tačno ili se radi o netačnoj percepciji? U ovom tekstu istražujemo faktore koji utiču na vid svinja, njihovu fiziologiju i razbijamo mitove o njihovoj sposobnosti da vide nebo.

Svinje imaju oči postavljene sa strane glave, što im omogućava da imaju veći periferni vid. Ovo je evolucijska adaptacija koja im pomaže da primete potencijalne pretnje iz različitih uglova. Međutim, ova postavka očiju takođe znači da imaju ograničenu sposobnost da vide predmete ispred sebe. Ovaj aspekt anatomije očiju svinja često se interpretira kao to da svinje ne mogu da vide nebo, ali to nije sasvim tačno.

Mit da svinje ne mogu da vide nebo potiče iz činjenice da zbog svoje anatomije očiju ne mogu da podignu glavu visoko prema gore. Međutim, to ne znači da svinje ne mogu da vide nebo. One itekako mogu da vide deo neba koji je bliže horizontu, iako im je vid u oblasti iznad glave ograničen.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je da svinje imaju drugačiji vidni spektar od ljudi. One vide više u plavom i zelenom spektru, ali manje u crvenom. To znači da ono što svinje vide može biti različito od onoga što ljudi vide, što može doprineti netačnim percepcijama o njihovom vidu.

Iako postoji mit da svinje ne mogu da vide nebo, istina je složenija od toga. Svinje imaju svoje specifične karakteristike vida zbog svoje fiziologije i postavke očiju. Iako njihova sposobnost da podignu glavu prema nebu može biti ograničena, to ne znači da u potpunosti ne vide nebo. Važno je razumeti njihovu anatomiju i vidni spektar kako bismo dobili pravu sliku o tome kako svinje percipiraju svet oko sebe.

Najnovije na portalu

Šta kažu meteorolozi

Nezapamćene vrućine ovih dana: Uzroci i posledice

Velike žege!

Vrućine ugrožavaju poljoprivredu: Kako ekstremne letnje temperature utiču na useve

Možda niste znali

Zašto ima mnogo komaraca u letnjim danima?

AgroSaveti-White

Junski radovi

Poljoprivredni poslovi u junu: Vreme za setvu, žetvu i brigu o usevima

AgroRecepti-White

Pojačaj zdravlje!

Otkrijte prednosti soka od crvene cvekle za vaše zdravlje